Vagina poslije poroda

5 min
porod   vagina  
dr. Petra Podobnik | 25.06.2024.

Što se s rodnicom događa tijekom i nakon poroda?

Tijekom trudnoće se cijelo tijelo mijenja i priprema za porod, a najviše organi genitalnog sustava. Pod utjecajem hormona trudnoće rodnica se poveća i postane elastičnija i spremna za prolazak novorođenčeta kroz porođajni kanal. Zbog visokih razina hormona tijekom trudnoće, mnoge žene imaju izraženi libido te imaju povećanu seksualnu želju i užitak, dok su druge u izrazitom psihološkom strahu od prakticiranja spolnih odnosa tijekom trudnoće. O izgledu rodnice nakon poroda ovisi kvaliteta tkiva međice, o njezinoj elastičnosti, te o porođajnoj veličini i položaju novorođenčeta prilikom poroda. Nepovoljan položaj djeteta (zadak ili dorsoposteriorni položaj glavicom), velika porođajna masa djeteta (iznad 4000 gr), infekcije rodnice tijekom trudnoće (posebno gljivicama), instrumentalno dovršenje poroda (vakuum ekstraktor) te nekvalitetno i rigidno tkivo međice može uzrokovati veće ozljede tijekom poroda i slabije zarastanje rane te kasnije teže posljedice po majku.

Seksualno zadovoljstvo nakon poroda

Često se žene boje da će im se rodnica proširiti i da će to loše utjecati na seksualno
zadovoljstvo (i njihovo i partnerovo). Ima li to smisla, događa li se to stvarno?

Kako na rodnicu, pa onda i spolno zadovoljstvo, utječu šavovi nakon epiziotomije ili
pucanja tijekom poroda?

Moramo biti iskreni i reći da se svakako rodnica mijenja nakon vaginalnog poroda, što ne mora nužno biti loša stvar. Što se seksualnog užitka tiče, to je vrlo individualno – nekim ženama će odgovarati možda malo opušteniji oblik rodnice dok drugima neće – što svakako ovisi i o njihovim partnerima.

Jedno je sigurno – prvih par mjeseci nakon poroda (može i duže ukoliko dojite) je zbog pada hormona (hipoestrogenizam) sluznica rodnice izrazito tanka, osjetljiva i suha te će to utjecati na nedostatak spolne želje i moguće nelagode prilikom spolnog odnosa. Srećom, to nije trajno stanje i s vremenom se spontano vrati na svoje, svakako treba uvjeriti mlade majke da je to samo kratkotrajno te da će kasnije opet vratiti užitak u spolni život samo si trebaju dati malo vremena.

Prvih 6 tjedana nakon poroda, za vrijeme trajanja puerperija (babinje) ne preporučamo spolne odnose kako bismo dozvolili tijelu da se spontano oporavi nakon poroda i eventualne rane da potpuno zacijele. Srećom tkivo rodnice je prirodno izrazito podložno cijeljenju tako da većina ozljeda ili rana epiziotomije zarastu već 6 tjedana nakon poroda i jedva se mogu kasnije primijetiti, ali naravno to je vrlo individualno i ovisi ponajprije o kvaliteti tkiva.

Možemo to usporediti sa strijama na trbuhu tijekom trudnoće – neovisno o vrsti krema koju koristite i o veličini trbuha, pojava strija će najviše ovisiti o kvaliteti kože koja je genetski uvjetovana. Isto tako će biti i sa rodnicom nakon poroda, većina će se potpuno oporaviti i zacijeliti, ali zbog opuštenosti mišića dna zdjelice neće biti baš potpuno ista forma i veličina rodnice. Svakako moramo preporučiti izvođenje mišića jačanja dna zdjelice (Kegelove vježbe) I jačanja trbušnog zida (core) koje će ojačati mišiće rodnice i sprječiti preopuštenost rodnice, a također će pomoći ženama u drugom problemu kojeg često imaju nakon višestrukih poroda inkontinenciji mokraće.

Događa li se da zbog toga rodnica postane preuska?

U rijetkim situacijama se može dogoditi da je zbog zacjeljivanja tkiva nakon šivanja ozljeda
rodnice došlo do stvaranja preuskog ulaza u rodnicu te onemogućava ženama spolni odnos. U takvim slučajevima je moguće proširiti rodnicu regenerativnim tretmanima ili u najtežim slučajevima rekonstruktivnom operacijom.

Ima li utjecaja na izgled rodnice i broj poroda?

Svakako da veći broj poroda utječe da rodnica bude opuštenija i prostranija, ali ne povećava se proporcionalno broju poroda, nego je obično slično nakon 2 ili više poroda. Također svaki sljedeći porod uzrokuje lakši prolazak novorođenčeta kroz porođajni kanal, a samim time I manje ozljeda međice tijekom poroda. Višerotkinje obično imaju izrazito malo šavova nakon poroda, a najčešće uopće nama ozljeda što im oporavak nakon poroda svakako skraćuje. Općenito govoreći žene koje rađaju u mlađoj dobi imaju elastičnije tkivo koje se lakše prilagođava porodu te brže cijeli, ali to je naravno isto vrlo individualno te ne postoji neka životna dob koju bismo naveli kao granicu za dobar oporavak rodnice nakon poroda.

Prvobitno stanje vagine nakon poroda

Prvenstveno je nakon poroda informirati rodilje da moraju provesti period babinja koji je 6 tjedana nakon poroda, sa što manje fizičkih aktivnosti, i bez dizanja teških tereta, kako bi se maternica vratila na prvobitnu veličinu, a tkivo rodnice zacijelilo. Opuštenost mišića dna zdjelice je prisutna nakon svih trudnoća, i posebice nakon vaginalnih poroda te je jako bitno jačanje mišića prije vraćanja nekim drugim vrstama fizičkih aktivnosti ili aktivnom vježbanju.

U mnogim zemljama je ponuđeno provoditi fizioterapiju nakon babinja, te su sve žene upoznate s važnosti jačanja core i mišića dna zdjelice za kasniji život. Srećom u današnje vrijeme su se razvile moderne tehnologije koje nam omogućavaju da spriječimo veliki broj poremećaja koji nastaju nakon trudnoća i poroda i mogu dugoročno ostaviti trajne nepoželjne posljedice – inkontineciju mokraće, preopuštenost tkiva rodnice i slabost mišića zdjelice, problemi u seksualnim odnosima, ožiljci i oštećenja rodnice nakon poroda. Koristeći nove regenerativne vulvovaginalne tretmane Dafne i Eva – možemo ojačati mišiće dna zdjelice, poboljšati produkciju kolagena i elastičnost tkiva te smanjiti posljedice ožiljaka i rana rodnice i vulve. Tretmani se preporučuju provoditi 3-6 mjeseci nakon poroda kao prevencija kasnijih poremećaja i zaista imaju nevjerojatno pozitivne učinke na sam oporavak rodilje te na njeno psihofizičko stanje i kvalitetu života.

Postpartum paket – preventivni Dafne i Eva tretmani za jačanje mišića dna zdjelice i
povećanje tonusa rodnice te sprečavanje inkontinencije

Autor: dr. Petra Podobnik | 25.06.2024.
Usluge
EU Fond
Financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.