Histeroskopija

Dijagnostička i terapeutska histeroskopija

Histeroskopija je minimalno invazivan endoskopski zahvat koji omogućava detaljan pregled unutrašnjosti maternice. Izvodi se histeroskopom na koji je priključena videokamera (neka vrsta uskog teleskopa), a uvodi se kroz vrat maternice u materničnu šupljinu. Kroz histeroskop se u materničnu šupljinu tijekom zahvata uvodi posebna otopina koja širi stijenke maternice kako bi se unutrašnjsot mogla što bolje vidjeti. Histeroskopija može biti dijagnostička ili terapeutska.

Dijagnostička histeroskopija traje nekoliko minuta i provodi se ambulantno, u kratkotrajnoj anesteziji. Razlozi za zahvat su procjena plodnosti kod opetovanih spontanih pobačaja, nepravilna i obilna menstrualna krvarenja, nepravilna krvarenja u peri- i postmenopauzi, kontrola sluznice maternice kod žena koje uzimaju neku vrstu lijeka zbog karcinoma dojke. U nekim je slučajevima na kraju postupka potrebno uzeti uzorak tkiva sluznice maternice i provesti histopatološku analizu.

Terapeutskom histeroskopijom tretira se neki poremećaj ili bolest unutar maternične šupljine. Izvodi se uglavnom u općoj anesteziji, ali može i u kratkotrajnoj, ovisno o tome koliko je planirano da zahvat traje. Nakon zahvata obično je potrebno odležati nekoliko sati do jedan dan. Razlozi za terapeutsku histeroskopiju su spaljivanje sluznice maternice, ekstrakcija polipa i mioma pristutnih u materničnoj šupljini, odstranjivanje pregrade ili priraslica u maternici te vađenje spirale koja se ne može izvaditi redovnim putem.

Moguće komplikacije – kao i kod svakog operativnog zahvata, komplikacije su moguće, no kod histeroskopije su vrlo male, čak manje od komplikacija vezanih uz kiretažu maternice, jer se cijelo vrijeme radi uz kontrolu kamere. Kao komplikacije mogu se javiti krvarenje, perforacija maternične šupljine i infekcija.

Postoperativni tijek – nakon ovog zahvata mogu se javiti bolovi nalik menstrualnim, iscjedak ili lagano krvarenje (7 – 14 dana nakon zahvata). Bolovi se mogu suzbiti analgeticima (Ibuprofen, Voltaren, Ketonal).

Usluge
EU Fond
Financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.