Ginekologija

Moderne ambulante

U četiri moderno opremljene ambulante objedinili smo sve usluge iz područja ginekologije i porodništva. Sve naše ambulante imaju vrhunske 4D/5D Voluson ultrazvučne aparate za preciznu dijagnostiku, a naš tim iskusnih stručnjaka iz područja fetalne medicine, humane reprodukcije i uroginekologije može pomoći u rješavanju svakog Vašeg problema.

U svim fazama i kroz promjene koje Vas prate, uz naše stručnjake iz svih područja ginekologije i u ugodnoj atmosferi skrbite o svom ženskom zdravlju.

Objedinjene usluge

Uz pouzdanu medicinsku stručnost, individualan pristup i puno razumijevanja nudimo Vam sve usluge iz područja ginekologije, svakoj ženi bitne za održavanje zdravlja: od redovnih godišnjih preventivnih pregleda do specifičnog liječenja svakog Vašeg ginekološkog problema.

Uz pomoć napredne ultrazvučne tehnologije iskusan liječnik može rano otkriti promjene u genitalnom sustavu žene, prije pojave prvih simptoma i znakova mogućih promjena ili bolesti. Obratite nam se s povjerenjem i na preventivnim sistematskim ginekološkim pregledima u SB Podobnik prevenirajte rani razvoj različitih cisti, tumora, polipa ili karcinoma genitalnog sustava te odredite rezervu i funkciju jajnika za pravovremeno planiranje trudnoće.

Prednosti
  • najnaprednija 3D ultrazvučna dijagnostika
  • brzi nalazi PAPA testa i briseva cerviksa
  • hitna služba dostupna 24 sata u slučaju medicinske potrebe
  • mogućnost nastavka operativnog i bolničkog liječenja
Neka Vaše zdravlje bude naša briga!

Usluge

Sistematski preventivni ginekološki pregledi
Cervikalni brisevi
PAPA test
Kolposkopija i biopsija
Hormonsko liječenje i kontracepcija
Office histeroskopija
Ispitivanje prohodnosti jajovoda - Sono HSG
Medikamentni prekid trudnoće

Sistematski preventivni ginekološki pregledi preporučuju se svakoj ženi od trenutka stupanja u spolne odnose, ali i ranije ukoliko postoje određeni ginekološki problemi. Svaki pregled sastoji se od ginekološkog pregleda uvođenjem spekuluma za provjeru stupnja čistoće rodnice, eventualne upale te promjena u rodnici ili na cerviksu. Rutinski se učini poznati test po Papanicolauu (PAPA test) radi citološkog probira promjena na vratu maternice, koji je moguć još i novijom metodom tekućinske citologije (LBC). Pregled također uključuje ultrazvučnu dijagnostiku kojom se utvrđuju morfologija i stanje maternice i funkcija jajnika te eventualne promjene u maloj zdjelici. Ovisno o nalazima preporučuju se daljnje kontrole, u najvećem broju slučajeva barem jednom godišnje.

Dijagnostika spolno prenosivih bolesti i raznih upalnih stanja rodnice i vulve.

Da bismo točno dokazali mikrobiološke uzročnike, u suradnji sa Zavodom za mikrobiologiju u Zagrebu i Institutom Virion radimo niz različitih pretraga.

Kultura briseva – aerobi, anaerobi, kvasnice

  • PCR molekularna dijagnostika mikrobioloških uzročnika napredna je dijagnostika uzročnika koja preciznije od drugih metoda određuje prisutne sojeve kako bi se po potrebi točnije odredila terapija

  • PROŠIRENI STD PANEL – Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasma genitalium, Mycoplasma hominis, Trichomonas vaginalis, Ureaplasma urealyticum, Ureaplasma parvum

  • GENITALNI ULKUS – Herpes simplex virus tip 1, Herpes simplex virus tip 2, Human alphaherpesvirus 3, Cytomegalovirus, Lymphogranuloma venereum, Treponema pallidum, Haemophilus ducreyi

  • VAGINOZA PANEL – Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae, Lactobacillus spp.**, Bacteroides fragilis, Megasphaera tip 1, BV-pridružena bakterija 2*, Mobiluncus spp.**

  • HPV PANEL – tipizacija 28 visokorizičnih (HR) HPV tipova i 9 niskorizičnih (LR) tipova

Ovisno o testu, nalazi su gotovi za 2 do 5 radnih dana po uzimanju uzorka.

Papa test, odnosno test po Papanicolauu ili VCE obrisak (vagina-cerviks-endometrij) brza je, jednostavna i neinvazivna medicinska citološka pretraga kojom se uzima obrisak rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice, a služi prvenstveno za rano otkrivanje karcinoma vrata maternice i promjena koje mu prethode. S obzirom na osjetljivost metode, PAPA test preporučuje se napraviti jednom godišnje, a češće ukoliko na to upućuju nalazi.

LBC (liquid based cytology) – nova metoda citološkog pregleda – tekućinska citologija BD SurePath (PAPA testa) za ranije i točnije otkrivanje cervikalnih promjena.

Svi su nalazi gotovi unutar tjedan dana; liječnik Vam ih potom interpretira i po potrebi određuje liječenje.

Ukoliko su na citološkom obrisku (PAPA testu) vidljive promjene na cerviksu (vratu maternice), sljedeći su koraci u obradi kolposkopija i ciljana biopsija promjenom zahvaćenog dijela cerviksa. Takav uzorak šaljemo na patohistološku analizu (PHD analiza) koja je konačna dijagnoza promjena na cerviksu. Nalaz upućuje na eventualno daljnje liječenje ili samo na kontrole. Kolposkopija i biopsija se uobičajeno izvode ambulantno, a u slučaju potrebe zahvat se može izvesti i u operacijskoj sali pod anestezijom. Kad su nalazi gotovi nakon otprilike 7 do 10 radnih dana, javit ćemo Vam rezultate i preporučiti daljnji postupak.

Ukoliko je indicirana medicinska potreba ili postoji poremećaj menstruacijskog ciklusa, hormonalna terapija može se prilagoditi svakoj ženi u bilo kojoj fazi života.

Oralna hormonalna kontracepcija uspješna je metoda planiranja trudnoće, može se propisati nakon redovnog ginekološkog pregleda ukoliko su laboratorijski nalazi uredni, a liječnik je prilagođava svakoj pacijentici individualno, u skladu s njezinim zdravljem, željama i potrebama.

Osim hormonalne kontracepcije postavljamo i spirale ili intrauterine uloške (IUD) – hormonske (Mirena i Levosert) ili bakrene. Umetanje i/ili uklanjanje intrauterinog uloška uobičajeno se izvodi ambulantno, no ukoliko postoji medicinska potreba ili je želja pacijentice takva, nudimo i mogućnost zahvata u operacijskoj sali pod kratkotrajnom općom anestezijom.

HISTEROSKOPIJA je dijagnostička metoda koja je postala “zlatni standard” za dijagnostiku i liječenje promjena u šupljini maternice. Ambulantna histeroskopija je gotovo bezbolna metoda za koju
anestezija i analgetici nisu potrebni. Zahvat se izvodi pomoću tankog instrumenta promjera do 5 mm koji na vrhu ima kameru, tj. histeroskop. Histeroskop se kroz rodnicu i grlić maternice uvodi u šupljinu maternice proširenu tekućinom.
Indikacije za histerokopiju su sumnja na endometralni polip, priraslice, submukozni miom, anomalije maternice (septum), nerazjašnjena neplodnost, raniji višestruki pobačaji, zaostali unutarmaternični
uložak itd. Ambulantna (office) histeroskopija pacijenticama se preporučuje kao priprema za IVF postupak, pogotovo nakon više neuspješnih embriotransfera. Ovim zahvatom mogu se riješiti priraslice, manji polipi, može se napraviti scratching endometrija te biospija endometrija za mikrobiološku ili patohistološku analizu.
Zahvat se izvodi u prvoj fazi ciklusa neposredno nakon završetka menstruacije dok je sluznica još potpuno tanka. Preduvjet za zahvat je uredan nalaz PAPA testa i cervikalnih briseva, ne stariji od godinu dana. Tijekom zahvata mogući su lagani grčevi maternice zbog kojih se mogu javiti kratkotrajni bolovi poput menstrualnih i oskudna sukrvica. Nakon dva do tri dana kad sukrvica prestane pacijentica može imati spolne odnose. Oporavak nakon zahvata izuzetno je brz, a pacijentica se može odmah vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Sono-HSG (ultrazvučna histerosalpingografija) je siguran, jednostavan i gotovo bezbolan dijagnostički postupak ispitivanja prohodnosti jajovoda. Na klasičnom ultrazvučnom pregledu jajovodi nisu
prikazani, osim ako su prošireni zbog patološkog (najčešće upalnog) sadržaja. Prilikom zahvata jajovodi se pune kontrastom. Kao kontrast može se koristiti fiziološka otopina, a u SB Podobnik u tu
svrhu koristimo posebnu pjenu (ExEm Foam). Osim HSG-om prohodnost jajovoda može se ispitati i tijekom laparoskopije, no to se radi samo kad za laparoskopiju postoje i druge indikacije. Indikacija za ispitivanje prohodnosti jajovoda je nemogućnost ostvarivanja trudnoće unutar godine dana redovnih nezaštićenih odnosa kod žena koje su kandidati za planiranje ciljanih odnosa ili inseminaciju.
Zahvat se izvodi u prvoj fazi menstrualnog ciklusa (najčešće 7. – 12. dan ciklusa), bez anestezije i pod kontrolom ultrazvuka. Prije postupka potrebno je napraviti PAPA test i cervikalne briseve, koji bi trebali biti uredni. Ukoliko pretraga pokaže urednu prohodnost jajovoda mogu se planirati ciljani odnosi ili inseminacija, a potvrđena je i veća učestalost spontane trudnoće unutar 6 – 12 mjeseci nakon zahvata. Međutim prohodnost jajovoda ne isključuje oštećenje ili neki drugi uzrok neplodnosti. Stoga, ukoliko spontana trudnoća izostane treba razmisliti o daljnjim postupcima izvantjelesne oplodnje.

Medikamentni prekid trudnoće neinvazivna je metoda kojom se izvodi prekid trudnoće u ranoj fazi (abortus) uz pomoć lijekova (tzv. ‘abortivnih pilula’). Koristi se u slučajevima evakuacije patološke trudnoće koja se ne razvija dobro ili kod namjernog prekida trudnoće. Prije samog postupka liječnik će ultrazvučnim pregledom utvrditi postojanje trudnoće unutar maternice i točno trajanje trudnoće. Metoda se provodi tako da se u prisutnosti liječnika uzmu dva različita lijeka, tijekom dvije posjete. Prilikom prvog dolaska uzme se prvi lijek – Mifegyne, a nakon 36 do 48 sati pacijentica dođe na nastavak terapije i ostane u bolnici 6 do 8 sati, po potrebi i duže. Tijekom tog boravka nadgledamo njezino stanje i krvarenje, a po potrebi pacijentici damo i lijekove protiv bolova, mučnine i povraćanja. S obzirom na to da se lijekovi koji se koriste smiju davati samo u bolničkim uvjetima, Specijalna bolnica Podobnik jedina je privatna ustanova u Hrvatskoj koja uz državne bolnice ima licencu za provođenje metode po pravilnom protokolu. Ukoliko ne dođe do evakuacije cijele trudnoće, potrebno je učiniti instrumentalnu vakuumsku aspiraciju materišta koju izvodimo u operacijskoj sali pod kratkotrajnom intravenskom anestezijom.

Ultrazvuk u ginekologiji

Ultrazvuk u ginekologiji

Specijalna bolnica Podobnik Vam nudi preglede najsuvremenijim 4D/5D  ultrazvučnim aparatima te jedina u Hrvatskoj ima u svim ambulantama samo vrhunske uređaje visoke rezolucije GE Voluson. 

3D ultrazvuk upotrebljava se za iznimno kvalitetnu dijagnostiku svih ginekoloških stanja kao što su anomalije reprodukcijskog sustava, dobroćudni i zloćudni tumori maternice, ciste i tumori jajnika, polipi endometrija, izvanmaternična trudnoća itd.

Primjena 3D power dopplera u ginekologiji omogućuje trodimenzionalni prikaz krvnih žila ne samo organa ženskog reprodukcijskog sustava već i ginekoloških tumora, te predstavlja novu izvanrednu mogućnost u ranom razlikovanju prirode tumorskih tvorbi.

Svakako je bitno da pregled obavlja iskusni ginekolog sa velikim iskustvom s problemima genitalnog sustava kako bi se postavila prava dijagnoza.

Prednosti

Liječnici Specijalne bolnice Podobnik imaju višegodišnje iskustvo u ultrazvučnoj dijagnostici u ginekologiji. Osim što su završili specijalizirani tečaj 3D/4D ultrazvučne dijagnostike u Beču, stjecali su iskustvo u dugogodišnjem kliničkom radu te sami godinama vode edukaciju iz ultrazvučne dijagnostike koju je polazilo mnoštvo liječnika iz Hrvatske i okolnih zemalja.

Usluge
EU Fond
Financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.