Laparoskopija

Dijagnostička i operativna laparoskopija

Dijagnostička laparoskopija obavlja se kad je potrebno pronaći uzrok tegoba u zdjelici koje nije moguće dijagnosticirati ginekološkim pregledom, ultrazvukom ili srodnim pretragama. Može se obaviti kod akutnih i kroničnih bolova, sumnje na izvanmaterničnu trudnoću, a naročito je bitna pretraga u obradi i liječenju neplodnosti.

Operativna laparoskopija uobičajena je metoda kod operacije cisti na jajniku (cistektomija), podvezivanju jajovoda (sterilizacija), ekstrakciji bolesnog jajovoda (salpingektomija), ekstrakciji mioma (miomektomija), operaciji izvanmaternične trudnoće sa (salpingektomija) ili bez ekstrakcije (salipingotomija) promijenjenog jajovoda, ukoliko je trudnoća u jajovodu.

Kako se izvodi?

Laparoskopija je metoda pregleda trbušne šupljine, odnosno endoskopska operacija koja se pod općom anestezijom obavlja kroz male otvore na koži trbuha veličine 5 – 10 mm. Prije zahvata, anesteziolog će Vas informirati o detaljima i rizicima anestezije.
Mokraćni se mjehur prije zahvata isprazni uvođenjem trajnog katetera kroz mokraćnu cijev. Kateter u mjehuru najčešće ostaje nekoliko sati nakon zahvata.

Nakon pranja i dezinfekcije operacijskog polja liječnik počinje zahvat rezom ispod pupka veličine 5 – 10 mm. Najprije se kroz rez uvede igla kroz koju se trbuh napuni ugljičnim dioksidom radi boljeg pregleda zdjeličnih organa. Kroz isti rez u nastavku se uvodi posebna vrsta teleskopa (laparoskop) s videokamerom. Drugi instrumenti uvode se u zdjeličnu šupljinu kroz jednako tako male rezove na koži odmah iznad pubičnih dlačica. U slučaju operativne laparoskopije, ekstrahirana cista ili druga tvorevina kroz isti rez izvadi se iz trbuha van i u otopini 10 %-tnog formaldehida šalje se patologu na histopatološku analizu. Plin se na kraju operacije ispusti, a otvori na koži zatvore se kirurškim šavovima. U naročito kompliciranim slučajevima prije zatvaranja trbušnih otvora na koži se kroz postranični rez postavi plastični dren radi drenaže sekreta i krvi.

Postoperativni tijek nakon laparoskopije

Pacijentica nakon zahvata može osjećati bol u ramenima i u području rebara zbog zaostale male količine plina ispod ošita, bol u mišićju, bol u području operativne rane, nelagodu ili umor narednih dana, određeni stupanj mučnine, a kod nekih se žena praćeni vaginalnim iscjetkom mogu javiti višednevni bolovi nalik menstruacijskim. U slučaju potrebe, bolove je moguće suzbiti analgeticima.

Kad simptomi nestanu, a Vi se budete osjećali bolje, možete nastaviti s uobičajenim tjelesnim i seksualnim aktivnostima, no ne ranije nego 2 tjedna nakon zahvata.

O ishodu laparoskopije bit ćete obaviješteni prije otpuštanja iz bolnice. Iako pacijentica uglavnom već drugi dan nakon zahvata može napustiti bolnicu, ponekad je potrebno da ostane više dana. To ovisi o tome koliko je zahvat kompliciran i kako teče postoperativni oporavak, a pacijentica je u sve upućena kroz razgovore sa svojim liječnikom.

Šavovi se obično vade 7 dana nakon zahvata kad je predviđen i kontrolni pregled.

Usluge
EU Fond
Financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.