Rodilište

Sigurno i ugodno

Rođenje djeteta najvažniji je događaj u životu majke, djeteta i cijele obitelji. Imajući u vidu važnost tog događaja s medicinske, ali i s osobne strane, stručni tim rodilišta Podobnik osmislio je i do u najsitnije pojedinosti razradio cjelovitu uslugu za rodilje koja objedinjuje skrb od trenutka njezinog dolaska u rodilište do odlaska kući s novorođenim djetetom. Vodili smo se najvažnijim aspektima za sve buduće majke, a to su sigurnost, udobnost, posvećenost rodilji i zdravstvena usluga najviše kvalitete. Kako bi porod tekao što uspješnije, optimalne okolnosti izuzetno su važne. Naše privatno rodilište pruža vam upravo to – najkvalitetniju njegu i zdravstvenu skrb u ugodnom i sigurnom okruženju u kojem će Vaše dijete započeti život.

Individualan pristup

Ono što nas razlikuje od drugih je individualan pristup svakoj rodilji. Svaka rodilja na raspolaganju ima liječnika ginekologa, anesteziologa, neonatologa te više medicinskih sestara i primalja, koji skrbe za nju 24 sata, sve vrijeme njezinog boravka u rodilištu. Tijekom poroda svaka rodilja ima svoju stalno prisutnu primalju koja s njom i s budućim ocem prolazi kroz sve faze poroda. No, briga o pacijentici ne počinje tek njezinim dolaskom u rodilište, već savjetovanjem pacijentice i partnera na trudničkim pregledima da bi i on bio spreman aktivno pomoći budućoj majci i podržati je. Namjera nam je što ljepše upriličiti rođenje novog života, a majci omogućiti da osjećaj pamti u najboljem svjetlu.

Prednosti
  • 24-satna skrb za pacijente
  • bezbolan porod – uz rodilju je na porodu stalno prisutan anesteziolog
  • baby and mother friendly
  • izuzetna hrana i vrhunski smještaj
Prvi dani majčinstva s osmijehom!

Rađaonice

Rodilište Podobnik ima 3 suvremene rađaonice s modernim, podesivim stolovima za porod koji se mogu prilagoditi raznim položajma da rodilji bude što ugodnije i da porod teče sa što manje poteškoća.

Svjesni smo da je porod izuzetno stresno vrijeme za buduću majku te nastojimo njezin boravak u rodilištu, time i u rađaonici učiniti što ugodnijim. Otvoreni smo za sve prijedloge naših klijenata te ukoliko nema medicinskih kontraindikacija, nastojimo udovoljiti svakoj želji i zahtjevu. Primjerice, tijekom prve faze poroda naše rodilje mogu koristiti lopte za relaksaciju čime smanjuju bolove i ubrzavaju proces otvaranja, a za vrijeme poroda mogu slušati svoju omiljenu glazbu i uživati u podršci partnera.

Vrste poroda

Bezbolan porod
Prirodan porod
Carski rez

Primjenjujemo metode regionalne analgezije (epiduralnu analageziju ili singlle shot spinalnu analgeziju) kojima možemo smanjiti porođajne bolove ili ih gotovo u potpunosti ukloniti. Epiduralna analgezija zbog svoje je dobrobiti najpopularnije sredstvo na svijetu za ublažavanje boli tijekom poroda. Uz njezinu primjenu porod teče skoro bezbolno, što je od velike koristi u slučaju dužeg ili otežanog poroda. Iskustvo poroda pod epiduralnom analgezijom općenito je pozitivno; majke zadrže osjet pritiska trudova i prirodan nagon za istiskivanjem, ali im ljepotu poroda ne umanjuje bol.  Naši iskusni anesteziolozi uz rodilju su tijekom cijelog poroda, prate je i prilagođavaju joj lijek individualno i prema fazama. Rodilja ne treba unaprijed donijeti odluku želi li epiduralnu analgeziju ili ne, već s liječnicima sve dogovara tijekom poroda, ovisno o fazi izgona i prema osjećaju.

Prirodan porod podrazumijeva porod bez analgezije, u idealnom slučaju uz prirodne trudove. Tijekom takvog poroda rodilja se slobodno kreće i mijenja položaje tijela kako joj odgovara i kako joj je lakše prolaziti kroz trudove. Da bi joj se na prirodan način ublažio bol, može koristiti pilates loptu, tuširati se ili dobiti masažu donjeg dijela leđa. Za to vrijeme rodilja ima telemetrijski, odnosno bežićni CTG koji omogućava slobodno kretanje dok mi pratimo otkucaje fetalnog srca. Za sam izgon također bira položaj koji joj je ugodan, najčešće sjedeći, na stolčiću ili na krevetu za porod koji se može prilagoditi sjedećem položaju.

Carski rez izvodi se u slučajevima kad je zahvat sigurnija opcija za majku i za bebu. U većini se slučajeva koristi regionalna anestezija – spinalna ili epiduralna pod kojom rodilja ne osjeća bolove tijekom zahvata ni nekoliko sati nakon njega. Pod regionalnom anestezijom anestetici ne dopiru do bebe, jer ne ulaze u krvotok majke, a majka je budna i prisutna tijekom poroda, čuje prvi bebin plač i odmah uspostavi kontakt s bebom. Lakši je oporavak jer su manji bolovi odmah nakon operacije. Ako ima indikacija ili je želja majke takva, carski rez izvodi se u općoj anesteziji (OET).

Naši su liječnici isključivo iskusni kirurzi koji svaki pojedinačno godišnje izvode velik broj operacija. Operacije u SB Podobnik nikada ne izvode specijalizanti ili liječnici na edukaciji.

Operativna tehnika kojom se izvodi zahvat modifikacija je LUCS metode. Njome postižemo minimalnu ozljedu tkiva, mogućnost komplikacija za majku i za bebu svedemo na minimum, a postoperativni oporavak kod te je metode najbrži. Koristimo najkvalitetnije konce za šivanje slojeva tkiva i potpuno resorptivne šavove koje ušijemo ispod kože. Zbog toga nema potrebe za postoperativnim skidanjem šavova, a ožiljak je minimalno vidljiv.

Nježan carski rez

Izvodi se u regionalnoj anesteziji (spinalnoj ili epiduralnoj), a majka je cijelo vrijeme budna. Ukoliko je želja roditelja takva, partner prisustvuje operaciji i sjedi uz rodilju pa zajedno dočekaju svoju bebu, čuju prvi bebin plač i u sali zajedno čim se beba rodi uspostave s njom prvi kontakt.

Neposredno nakon zahvata roditelji i beba druže se u svojoj sobi i prve sate provode zajedno.

Postoperatvna skrb

Rodilji intravenozno kontinuirano dajemo prilagođenu dozu analgetika da prvih dana nakon zahvata suzbijemo postoperativne bolove. Dajemo joj također antibiotike da spriječimo upale i da rana bolje zacijeli.

Smještaj

Smještaj u privatnim apartmanima majkama pruža komfor i udobnost dok nakon poroda u intimnoj atmosferi boravi zajedno s bebom. Jednokrevetnim apartmanima može se dodati i ležaj za partnera: vjerujemo da bliskost s majkom i ocem u prvim danima života blagotvorno djeluje na zdravlje novorođenčeta i njegov razvoj te da pozitivno utječe na dinamiku odnosa čitave obitelji.

TV, radio
Free Wi-Fi
Svi obroci uključeni
24-satna skrb
Medicinski krevet
Moderni apartmani

Skrb i hrana

Stručno medicinsko osoblje skrbi za majke i bebe, pomaže pri dojenju i njezi te kroz edukativno-praktični dio priprema majke za samostalnu njegu bebe po odlasku iz rodilišta.

Obroke pripremamo u vlastitoj profesionalno opremljenoj kuhinji od kvalitetnih namirnica biranog porijekla, a hrana je prilagođena Vašim prehrambenim navikama. Svježe sezonsko voće stalno Vam je dostupno.

Baby and mother friendly

Naši pedijatri i neonatalne sestre zajedno s ginekolozima i primaljama Vašu će bebu dočekati s dobrodošlicom. Bebu odmah po porodu stavimo majci na prsa, jer je taj prvi kontakt koža-na-kožu važan, smiruje i majku i novorođenče. Nakon prvog pregleda pedijatra do odlaska u apartman majka i beba u rađaonici izmjenjuju nježnosti.

Tijekom boravka u rodilištu pedijatri i neonatalne sestre educirat će Vas o prehrani novorođenčeta, pomoći Vam da ovladate tehnikom dojenja, naučite kupati bebu i kako obaviti toaletu pupka, kako njegovati bebinu kožu te Vam pružiti sve ostale potrebne informacije da biste tijekom prvih dana majčinstva bili bezbrižni!

Njegujemo koncept baby and mother friendly rodilišta, jer želimo u svakom trenutku majci i bebi biti na raspolaganju. Majka i beba kod nas su 24 sata u dobrim rukama naših primalja i neonatalnih sestara i uživaju potpunu i kvalitetnu skrb. To je vrijeme potrebno rodilji i da se do odlaska kući potpuno oporavi od poroda, dobije određena znanja i stekne vještine potrebne za samostalnu njegu svojeg djeteta.

Njega novorođenčeta

Neposredno nakon poroda s novorođenčetom se postupa kao i u državnim bolnicama, o čemu Vas prethodno informiramo i tražimo Vašu suglasnost. S obzirom na to da nastojimo da svaka naša trudnica rodi u terminu, svakako nakon 36. tjedna trudnoće, većina naše novorođenčadi ne zahtijeva posebnu terapiju nakon rođenja. Bolnica ima 3 inkubatora, pa u slučaju problema adaptacije nakon poroda i prijelaznih problema s disanjem, novorođenče u inkubatoru može primati kisik i infuzije.

Jedino privatno rodilište u Hrvatskoj.

Cjenik
Jedino privatno rodilište u Hrvatskoj.

Pitanja i odgovori:

x+  Kako se predbilježiti za porod u SB Podobnik?
Trudnice koje trudnoću vode kod svog ginekologa, redovne kontrole u našoj bolnici moraju početi obavljati najkasnije od 35. tjedna trudnoće, kako bismo se upoznali i planirali porod. Za prvi pregled potrebno je naručiti se barem 3 tjedna ranije, telefonski ili mejlom.
x+  Kako planirati porod, ako živimo izvan Zagreba?
U SB Podobnik rađaju trudnice iz svih dijelova Hrvatske i susjednih zemalja. Ukoliko i Vi živite udaljeno, predlažemo da nam se javite u ranijoj fazi trudnoće i na prvi pregled dođete dok Vam je još lako putovati. Na tom ćete pregledu s našim liječnicima dogovoriti daljnje kontrole i termin Vašeg dolaska u Zagreb pred porod.
x+  Otpremate li rodilje u druge bolnice u slučaju komplikacija?
U 15 godina postojanja nismo nikad otpremili rodilju na daljnje liječenje izvan naše bolnice. Naš tim ginekoloških kirurga izvodi i velike ginekološke operacije te u slučaju da rodilju nakon poroda treba kirurški zbrinuti, sve se obavi u jednoj od naših operacijskih sala. Specifične lijekove, odnosno potrebnu terapiju određuju naši iskusni anesteziolozi, specijalisti intenzivne medicine i reanimatologije. Kad je potrebno, rutinski također dajemo transfuziju krvnih pripravaka, a krvne pripravke poput svih drugih bolnica dobivamo od Zavoda za transfuziju u Zagrebu.
x+  Kako se zbrinjava novorođenčad kojoj je nakon rođenja potrebno intenzivno liječenje?
U slučaju da novorođenče treba intenzivno liječenje ili dijagnostiku, u transportnom ga inkubatoru prevezemo u Zavod za intenzivno neonatološko liječenje KBC Rebro. Najčešće je to slučaj s prijevremeno rođenom djecom koja mogu biti respiratorno potkapacitirana i za disanje im treba pomoć. S obzirom na to da nastojimo da svaka naša trudnica rodi u terminu, svakako nakon 36. tjedna trudnoće, većina naše novorođenčadi ne zahtijeva posebnu terapiju nakon rođenja.
x+  Mogu li se javiti za hitan pregled u Vašu hitnu službu?
Hitna služba dostupna je svakodnevno 24 sata tijekom cijele godine isključivo za naše pacijentice, dakle za pacijentice koje kod nas vode trudnoću ili su naše ginekološke pacijentice. Na hitan pregled i obradu primamo samo pacijentice koje su već upisane u naš sustav.
x+  Koji se postupci rutinski provode s novorođenčetom nakon poroda?
1. Neposredno nakon poroda novorođenče dobije vitamin K kao prevenciju
novorođenačkog krvarenja i kapi za oči za prevenciju oftalmije. 

2. Može se cijepiti BSG cjepivom protiv tuberkuloze, koje je prema kalendaru cijepljenja jedino cjepivo koje se rutinski daje za vrijeme boravka u rodilištu. 

3. Uzima se kap krvi iz pete novorođenčeta za probir na metaboličke bolesti. 

4. Posebnim uređajem testira se prohodnost slušnih kanala bebe, a pokaže li se potreba, rade se i daljnje laboratorijske pretrage. 

5. U slučaju sumnje na žuticu, određujemo vrijednosti bilirubina u krvi novorođenčeta i provodimo fototerapiju najnovijim fototerapijskim svjetiljkama Dräger za učinkovito liječenje žutice.
x+  Zašto je u SB Podobnik oporavak nakon carskog reza brži i lakši nego drugdje?
Uz posebne operativne tehnike i višegodišnje iskustvo naših kirurga, primjenu lijekova za postoperativno suzbijanje boli i infekcija, nezamjenjiv je naš pojedinačan pristup svakoj rodilji za koju 24 sata skrbe naše medicinske sestare i primalje pomažući joj oko svega, posebno oko njege novorodenčeta, što joj omogućuje lakši i bezbolniji oporavak.
Usluge
EU Fond
Financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.