Trudnoća

Iskustvo i tehnologija

Trudnoća je posebno stanje za svaku majku i obitelj, tada se rađaju i brojne emocije – od sreće do brige i straha hoće li tijek i ishod trudnoće biti uredan. Naš tim iskusnih liječnika specijaliziranih za fetalnu medicinu i patologiju trudnoće svoje Vam znanje stavljaju na raspolaganje. Sve naše ambulante opremljene su tehnološki najnaprednijim 4D/5D GE Voluson uređajima nove generacije, neophodnim za kvalitetnu i detaljnu fetalnu dijagnostiku, a naši liječnici znanje i praksu stalno usavršavaju edukacijom kako bi Vam pružili prvorazredno iskustvo. 

Vođenje trudnoće

Uz izvrsnost i posvećenost, na raspolaganju smo Vam za brojne usluge: za vođenje cijele trudnoće ili samo za ključne ultrazvučne preglede, prenatalne testove i dijagnostiku. Za naše trudnice tu su stručnjaci fetalne medicine, spremni pružiti znanje i podršku tijekom trudnoće. Za redovne trudničke kontrole posvećujemo Vam puno vremena bez žurbe, a za sva pitanja liječnici su Vam dostupni i putem e-adrese  ili pozivom. Uz našu hitnu službu dežurnu 24 sata u svakom ćete se trenutku osjećati sigurno. Tijekom trudnoće upoznat ćete se s našim osobljem i prostorom, i steći osjećaj pripadnosti i povjerenja.

Prednosti
  • najnaprednija 4D/5D ultrazvučna dijagnostika
  • 24-satna skrb za pacijente
  • savjetovanje i podrška u slučaju komplikacija tijekom trudnoće
  • duži trudnički termini za detaljan UZV pregled
Jednostavno, sigurno i pouzdano za Vas i Vaše dijete!
Ultrazvuk u trudnoći

Ultrazvuk u trudnoći

Specijalna bolnica Podobnik trudničke preglede obavlja najsuvremenijim 4D/5D ultrazvučnim aparatima i jedina je u Hrvatskoj sve svoje ambulante opremila isključivo vrhunskim uređajima visoke rezolucije GE Voluson.

Medicinska vrijednost 4D prikaza nadilazi lijepe slike vanjskog izgleda ploda, glavice i lica. Vrhunski uređaju omogućuju nam detaljan prikaz koštanog sustava, mozga (TUI), srca (STIC), unutarnjih organa, krvožilnog sustava (Power Doppler) i nezamjenjivi su u ranom otkrivanju fetalnih malformacija. Sve slike pohranjuju se u memoriju uređaja, a naknadno se mogu dodatno kompjuterski obraditi radi preciznije analize, što točnijeg mjerenja i što jasnije dijagnostike.

Za razliku od 3D prikaza, 4D/5D ultrazvučni prikaz daje neusporedivo detaljniji uvid u morfologiju i anatomiju fetusa te dinamiku i stanje ploda. Moguće je vrlo rano, već u prvom tromjesečju trudnoće detaljno procijeniti anatomiju ploda, a kasnije tijekom trudnoće dobiti izvanredan uvid u finu morfologiju i ponašanje ploda. Slike i video snimke svakog pregleda spremamao na USB, a možemo Vam ih poslati i na e-adresu.

Prednosti

Ginekolozi Specijalne bolnice Podobnik imaju dugogodišnje iskustvo u ultrazvučnoj dijagnostici. Uz završen specijalizirani tečaj 3D/4D ultrazvučne dijagnostike u Beču, višegodišnje iskustvo stekli su tijekom kliničkog rada te se znanjem i iskustvom prometnuli u edukatore čiju su poduku prošli mnogi liječnici iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Prenetalna dijagnostika

Rani kombinirani probir za Downov sindrom
NIPT neinvazivan prenatalni genetski test
Amniocenteza

Radi pravovremenog otkrivanja moguće kromosomopatije i malformacije ploda, trudnicama se između 11. i 14. tjedna trudnoće preporučuje napraviti rani kombinirani probir. Rani kombinirani probir najučinkovitija je metoda kojom je moguće utvrditi postojanje Downovog sindroma i drugih kromosomskih grešaka, njome se otkrije većina od 90% otkrivenih trudnoća s Downovim sindromom i kromosomskim greškama.

Kromosomopatije i malformacije ploda jedan su od glavnih uzroka perinatalne smrtnosti i morbiditeta. Iako je velika većina djece potpuno zdrava, kod 3 – 5 % sve novorođenčadi javljaju se urođene anomalije. Jedno od stotinu djece ima fizički ili mentalni hendikep, a Downov sindrom (višak kromosoma 21) među najčešćim je uzrocima tog stanja. Svaka žena nosi rizik rođenja djeteta s Downovim sindromom ili s nekom drugom kromosomskom greškom, no on je veći kod trudnica starije životne dobi. Pročitajte više.

NIPT prenatalni test neinvazivna je metoda za otkrivanje mogućih trisomija ploda nakon 10. tjedna trudnoće. Temelji se na uzimanju venske krvi i daljnjoj analizi DNK ploda iz majčine krvi. Test je i za trudnicu i za plod potpuno bezopasan. Test ne može otkriti genske mutacije, kromosomski mozaicizam i strukturne kromosomske greške. Neinvazivnim testom NIPT bez ikakvog rizika i s više od 99 %-tnom pouzdanošću utvrđujemo odsutnost ili moguću prisutnost trisomije kod ploda.

Neinvazivnim testom NIPT utvrđujemo prisutnost ili odsutnost trisomije kromosoma 21, 18, 13 i spolno vezanih kromosomskih grešaka, a pouzdanost testa veća je od 99 %. Negativan rezultat testa obično znači da trudnica nosi zdrav plod i da drugi testovi nisu potrebni. Ukoliko je rezultat pozitivan, vrlo je izgledno da je trisomija prisutna. U tom se slučaju trudnici savjetuje dodatan test kojim se sumnja može potvrditi ili poreći. Pročitajte više.

Invazivna prenatalna dijagnostika obuhvaća metode pomoću kojih se radi kromosomska analiza ploda. Takva analiza dokazuje ili isključuje kromosomske anomalije, urođene metaboličke poremećaje i nasljedne bolesti vezane uz X-kromosom.

Urođene anomalije javljaju se kod 3 – 5% sve novorođenčadi, a nastaju kao posljedica kromosomskih abnormalnosti, komplikacija tijekom trudnoće (intrauterina infekcija) ili iz nepoznatih razloga. Invazivni prenatalni zahvati (amniocenteza i biopsija korionskih resica – CVS) jedini su način da se pouzdano potvrdi ili isključi dijagnoza Downovog sindroma ili neke druge kromosomske greške. Pročitajte više.

Pitanja i odgovori:

x+  Koji je raspored pregleda u trudnoći?
Prvi ultrazvučni pregled se obično radi 2 tjedna nakon izostanka menstruacije,
odnosno oko 6-og tjedna trudnoće kad moramo utvrditi uredan razvoj trudnoće u maternici. Sljedeći ključni ultrazvučni pregled se radi s 12 tjedana kad radimo miny anomaly scan i neko od testiranja na kromosomske greške ukoliko se trudnica odluči na to. Pregledi su obično svaka 4 tjedna te uključuju detaljan ultrazvučni pregled i određivanje laboratorijskih pretraga te savjetovanje oko nalaza.

S 20 tjedana trudnoće se radi detaljan pregled morfologije ploda – miny anomaly scan. Nakon 35-og tjedna uz ultrazvučni pregled obično radimo i CTG zapis koji snima frekvenciju srca bebe i aktivnost maternice. Zatim pregledi postaju češći, te nakon 37-og tjedna se odvijaju u tjednim razmacima do poroda. Na tim zadnjim pregledima uvijek radimo CTG zapis, ultrazvučnu procjenu veličine i položaja djeteta te biofizikalni profil (kolekciju plodove vode, zrelost posteljice i dopplerske protoke u fetalnim krvnim žilama) kako bismo dogovarali plan za porod. U slučaju nekih iznenadnih događanja tijekom trudnoće, našim pacijenticama je uvijek dostupna naša služba 24 sata dnevno za hitni pregled.
x+  Kad je najbolje raditi 4D/5D ultrazvučni pregled?
Ključni ultrazvučni pregledi u trudnoći su s 12 i 20 tjedana trudnoće kad procjenjujemo rizik za kromosomske greške i razvoj uredne morfologije bebe. S obzirom da su nam u svim ambulantama dostupni napredni 5D ultrazvučni uređaji nove generacije, koristimo ih prilikom svakog pregleda tijekom trudnoće te se uvijek trudimo i dobiti najljepše slike bebe za roditelje, ukoliko to položaj bebe i druge okolnosti trudnoće dozvoljavaju.
x+  Kako se odlučiti koji prenatalni test raditi tijekom trudnoće?
Najbolje je prvo s 12 tjedana trudnoće napraviti detaljni pregled morfologije ploda i markera za kromosomske greške te neposredno nakon pregleda savjetujemo pacijente koji test bi bio za njih najbolji ovisno o medicinskoj situaciji i individualnim željama. Vađenje krvi za prenatalne testove izvodimo odmah nakon pregleda te Vam javljamo i šaljemo rezultate čim ih dobijemo iz laboratorija. Također Vas dalje savjetujemo i organiziramo dodatno testiranje ukoliko to nalaz zahtjeva.
Usluge
EU Fond
Financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.