Kako povećati uspješnost IVF postupka?

3 min
dr. Lana Zlodi Hršak | 01.08.2023.

Uvod

U želji za osnivanjem obitelji mnoge parove može obeshrabriti činjenica da taj proces ponekad traje duže nego što su očekivali. Ne uspijevajući brzo i uspješno kako su zamišljali začetak trudnoće može se činiti kao početak dugog puta.

Kad se započne liječenje postupcima medicinski pomognute oplodnje parovi uglavnom misle da su time riješili problem i da će sada odmah ostati trudni. Međutim, i postupci potpomognute oplodnje vremenski su zahtjevni i često, ovisno o uzroku neplodnosti, završe neuspjehom.

Osim standardnih postupaka izvantjelesne oplodnje, kada imamo višestruke neuspješne embriotransfere ili višestruke gubitke trudnoća, postoje još neki postupci i terapije koji se mogu pokušati da se poveća šansa za ostvarivanje trudnoće.

Intralipidna infuzija

Intralipidna infuzija (SMOFlipid) je proizvod (prehrambeni dodatak) koji sadrži četiri različite vrste lipida (masti): sojino ulje, trigliceride srednje duljine lanca, maslinovo ulje i riblje ulje, obogaćeno omega-3 kiselinama. Studije su otkrile da su intralipidi pokazali poboljšanja u stopi trudnoće i smanjenoj stopi pobačaja, djelujući na imunološki sustav i sprječavanje odbacivanja zametka.

Terapija se preporuča ženama s višestrukim neuspješnim postupcima medicinski pomognute oplodnje i s višestrukim spontanim pobačajima.

Svakako se ne smije koristiti u slučaju alergije na sojino ulje, trigliceride srednje duljine lanca, maslinovo ulje, riblje ulje ili bilo koji drugi proizvod koji sadrži ribu, jaja, soju ili kikiriki.

Primjena započinje na dan embriotransfera (može i 10-ak dana prije), a u slučaju pozitivnog testa na trudnoću nastavlja se svaka 2 tjedna do navršenog 12.-14. tjedna trudnoće.

PRP

PRP (Plateled Rich Plasma, plazma bogata trombocitima) je proizvod od krvi koji sadrži visoku količinu trombocita - krvne stanice koje sudjeluju u zgrušavanju krvi, a u sebi sadrže (i otpuštaju) faktore rasta koji imaju prirodno izlječujuća i regenerativna svojstva.

PRP se koristi da se poboljša debljina endometrija i endometrijska receptivnost (a može se koristiti i za poboljšanje kvalitete jajnih stanica).

Priprema se iz krvi pacijentice, tako da je siguran za primjenu i bez mogućnosti alergijskih i imunoloških reakcija. Na dan zahvata vadi se određena količina krvi, koja se potom centrifugira kako bi se odvojio sloj plazme bogate trombocitima, koji se tada putem tankog katetera injicira u maternicu (u određene dane u ciklusu). Postupak je potpuno bezbolan, siguran i jednostavan za pacijenticu.

"Iako su postupci medicinski pomognute oplodnje skupi i vremenski zahtjevni, često su jedini način kako parovi mogu ostvariti trudnoću. Stoga zahtijevaju strpljenje, međusobnu podršku partnera, povjerenje para u liječnika i cijeli tim kao i komunikaciju i zajedničko planiranje daljnjih koraka liječenja. "

Scratching endometrija

Scratching endometrija ili “grebanje” endometrija metoda je kojom se na sluznici maternice čini minimalna ozljeda sluznice. Cilj zahvata je potaknuti tijelo da zaliječi tu ozljedu, tako da u sluznici maternice potakne izlučivanje faktora rasta koji poboljšavaju receptivnost endometrija i na taj način povećavaju šansu za implantaciju.

Zahvat se može učiniti prilikom izvođenja office histeroskopije, a može se obaviti i kao samostalan zahvat uvođenjem male sterilne cjevčice u maternicu. Također, na taj se način može uzeti i uzorak endometrija za mikrobiološku analizu (što se preporuča osobito kod pacijentica koje su imale višestruke spontane pobačaje uzrokovane korioamnionitisom (upalom plodovih ovoja).

Zahvat je vrlo jednostavan i tek minimalno neugodan.

Iako su postupci medicinski pomognute oplodnje skupi i vremenski zahtjevni, često su jedini način kako parovi mogu ostvariti trudnoću. Stoga zahtijevaju strpljenje, međusobnu podršku partnera, povjerenje para u liječnika i cijeli tim kao i komunikaciju i zajedničko planiranje daljnjih koraka liječenja.

Autor: dr. Lana Zlodi Hršak | 01.08.2023.
Usluge
EU Fond
Financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.