Bezbolan porod

5 min
dr. Boris Tomašević | 06.08.2023.

Drugo stanje

Drugo stanje izraz je koji se često rabi i čuje, a mudro govori o trudnoći. Svaki je dio tijela u trudnoći promijenjen i prilagođen novonastalom stanju. Zbog velike količine prirodnih analgetika koji se luče u organizmu smanjena je osjetljivost i promijenjena percepcija boli, što omogućuje svakoj majci da rodi i bez dodatnih analgetika i metoda za smanjivanje porođajne boli. Ipak, bol koja nastaje tijekom truda i poroda smatra se jednom od najjačih boli. Tijekom povijesti u svim se civilizacijama nastojalo na razne načine olakšati porođajnu bol. Prekretnica se dogodila 1853. kada je John Snow, osobni liječnik kraljice Viktorije, uz pomoću kloroforma učinio porod njenog osmog djeteta princa Leopolda bezbolnim. Njena izjava „blaženi kloroform“ promijenila je tijek pristupa analgeziji u porodništvu.

Anestezija

Danas je analgezija/anestezija sastavni i neodvojivi dio modernog porodništva i trebala bi se moći primijeniti u svim rodilištima na zahtjev trudnice, poštujući medicinske indikacije. Idealna analgezija trebala bi u cijelosti rodilju osloboditi boli, a da pri tome ne izazove nuspojave ni kod majke ni kod djeteta. Od svih metoda koje se u tu svrhu koriste epiduralna i spinalna analgezija osiguravaju najefikasniju blokadu boli. Epiduralna analgezija najčešće je korištena regionalna analgezija za porod. Svoju popularnost zahvaljuje činjenici da se radi o jednostavnoj metodi kojom se u potpunosti uklanja bol s minimalnom mogućnošću nastanka nuspojava i komplikacija.

Samo postavljanje epiduralnog katetera je bezbolno, on se postavlja između kralježaka u donjem dijelu leđa. Mjesto uboda prvotno se anestezira lokalnom anestetikom, a potom se preko igle u epiduralni prostor uvodi tanki kateter koji tamo i ostaje, a igla se vadi. Kateter je načinjen od inertnog plastičnog materijala koji na tjelesnoj temperaturi još omekša pa ga rodilja ne osjeća, a može se bez bojazni okretati, micati, ležati na njemu ili hodati.

Preko postavljenog katetera prvo se u epiduralni prostor daje testna doza, a nakon nje postupno puna doza koja dovodi do nestanka boli, a rodilja i dalje ima očuvan osjet, može micati nogama pa i hodati.

Postignuta analgezija prosječno traje oko dva sata i može se ponavljati koliko je potrebno, odnosno do poroda. Postignuto stanje najbolje je održavati kontinuiranim uštrcavanjem malih doza razrijeđenog anestetika preko epiduralne pumpe. Na taj se način osigurava bezbolnost do samog poroda, a da pri tome majka može aktivno sudjelovati u istiskivanju djeteta.

"Primjenom bezbolnog poroda i rješavanjem tog straha želimo budućim majkama osigurati da im rađanje djeteta bude zaista najljepši i najsretniji događaj u životu kojeg se sjećaju s osmjehom."

Nakon anastezije

Nakon primjene epiduralne analgezije može doći do oslabljenja trudova koje je potrebno pojačati infuzijom oksitocina (DRIP) kako bi porod napredovao. U ranoj fazi poroda, kada trudovi nisu jaki, a ušće maternice nije dovoljno otvoreno, većina rodilja jačinu bolova podnosi bez većih problema te se može pričekati da ušće bude otvoreno barem tri centimetra kako bismo aplicirali epiduralnu analgeziju.

Isto tako davanje „pune“ doze anestetika kada je ušće maternice potpuno otvoreno može dovesti do mišićne slabosti koja onemogućuje sudjelovanje majke u završnom istiskivanju djeteta tako da rodiljama savjetujemo da neposredno pred sam izgon bebe ne pojačavamo količinu lijeka kako bi one same mogle aktivno sudjelovati u kraju poroda.

U slučaju rigidnog i čvrstog ušća maternice epiduralna analgezija olakšava otvaranje ušća maternice i time ubrzava porod, a koji puta i uklanja potrebu za carskim rezom. Adekvatnim vođenjem epiduralne analgezije, odnosno prilagodbom koncentracije i doze anestetika, prema stadiju poroda i individualnim potrebama rodilje kao i strpljenjem, ako to stanje djeteta dozvoljava, može se postići bezbolan i brz porod.

Od mogućih komplikacija mogu se javiti oštećenje živca, epiduralni hematom, glavobolja, pad krvnog tlaka, jaka motorička blokada, neuspjela analgezija. Srećom te komplikacije su uglavnom prolazne i izrazito rijetke.

Strah koji buduće majke imaju od poroda uglavnom je strah od porođajnih boli koji uspješno možemo riješiti epiduralnom analgezijom.

U SB Podobnik anesteziolog je stalno prisutan tijekom cijele faze poroda i rodiljama omogućuje da se bez prethodne najave u bilo kojem trenutku odluče za primjenu epiduralne analgezije u porodu, ako je to moguće s medicinske strane.

Primjenom bezbolnog poroda i rješavanjem tog straha želimo budućim majkama osigurati da im rađanje djeteta bude zaista najljepši i najsretniji događaj u životu kojeg se sjećaju s osmjehom.

Autor: dr. Boris Tomašević | 06.08.2023.
Usluge
EU Fond
Financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.