Intimno zdravlje žene

3 min
Bojana Bajić | 06.09.2023.

Intimno zdravlje žene

Intimno zdravlje žene traži različit pristup i njegu kroz različita životna razdoblja. Neke faze i događaji u životu žene predstavljaju naročit izazov u očuvanju intimnog zdravlja. Genitourinarni sindrom koji obuhvaća simptome vulvovaginalne atrofije, najčešće se javlja uslijed menopauze, predstavlja velik problem i može narušiti žensko zdravlje. Ostale faze života tijekom kojih su izražene tegobe suhoće rodnice, urinarne inkontinencije i tijekom kojih se može javiti problem smanjenog libida mogu nastupiti nakon poroda, u vrijeme dojenja ili uslijed dugotrajnog uzimanja oralnih kontraceptiva.

Iritacija rodnice i uretre

Stijenka rodnice izgrađena je od više slojeva sluznice. Površinski slojevi stanica sluznice u kojoj je prisutno dovoljno estrogena izdržljiviji su na mnoge kemijske i biološke agresije. Zbog gubitka estrogena u menopauzi taj sloj nestaje, a sluznica rodnice se stanjuje što uzrokuje suhoću i iritaciju. Time se mijenja i pH rodnice: kiselost se smanjuje, a niži pH pogoduje bakterijskim upalama sluznice rodnice.

Zbog nedostatka estrogena u tom dijelu tijela, ženama se u menopauzi i perimenopauzi često stanjuje i vanjska uretra. Posljedica toga je osjećaj peckanja pri mokrenju, a može se protumačiti kao infekcija urinarnog trakta.

Inkontinencija mokraće

Iako mnoge to nerado spominju, 30 – 50 % žena s vremena na vrijeme iskusit će inkontinenciju mokraće. Deset posto njih mlađe je od četrdeset godina. Najčešći su uzroci inkontinencije opća slabost mišića dna zdjelice, trudnoća, oštećenje od poroda ili slabost vezivnog tkiva zbog genetskih čimbenika.

"Liječnicima u SB Podobnik na prvom su mjestu medicinska indikacija i uspješnost tretmana, zato smo tijekom tromjesečnog probnog perioda na brojnim pacijenticama ispitali učinkovitost uređaja i osobno se uvjerili u uspješnost metode."

Tretmani regenerativnim uređajima DAFNE i EVA

Zbog potrebe za održavanjem ženskog zdravlja i radi prevencije poremećaja intimnog zdravlja koji mogu uslijediti u kasnijoj dobi, za Vas smo uveli potpuno sigurne i učinkovite vulvovaginalne tretmane regenerativnim uređajima DAFNE i EVA.

DAFNE je biotehnološki uređaj najnovije generacije, primjenjiv isključivo u ginekologiji. Sinergija fotobiostimulacije (LED), elektrostimulacije i elektro-biostimulacije čini ga kompletnim za liječenje svih oblika urinarne inkontinencije, za prevenciju infekcija, za terapiju nakon poroda i za postoperativnu rehabilitaciju: dobrobit donosi kod atrofije i stenoze rodnice, pomaže kod zacjeljivanja rana nakon tretmana laserom i ginekoloških operacija te pomaže u liječenju vulvovaginalnih infekcija.

Inovativni EVA uređaj ima vidljiv učinak na poboljšanu hidrataciju, reaktivira mikrocirkulaciju, potiče sintezu kolagena i elastičnost. Time ublažava genitourinarni sindrom menopauze (GSM), opuštenost vaginalnih mišića i potiče proces vaginalne rejuvenacije. EVA stimulira regeneraciju stanica i time ublažava simptome vulvovaginalne atrofije te pruža olakšanje kod suhoće, svrbeži, peckanja i boli tijekom spolnog odnosa, poboljšava elastičnost i čvrstoću vaginalnog kanala, suzbija atrofiju tkiva vagine, poboljšava estetiku i funkcionalnost, djeluje kao modulator deficita perifernih neuroloških mehanizama, pa pomaže kod kronične boli vulve koja se javlja na ulazu u vaginu, obnavlja funkciju mišića dna zdjelice i jača ih te na taj način otklanja problem nekontroliranog istjecanja urina, smiruje upalu, pomaže zadržati kontrolu rektalnih mišića kod nehotičnog ispuštanja stolice te ublažava mišićnu napetost dna zdjelice.

DAFNE i EVA jedini na tržištu rade na principu elektrostimulacije i četverovalentne radiofrekvencije i isključivo su ginekološki uređaji, a njihovu dobrobit potvrđuju znanstvene publikacije. Uređaji su komplementarni, odnosno međusobno se nadopunjuju, pa se tretmani za ciljano i cjelovito rješavanje problema s medicinskog aspekta mogu kombinirati, a u SB Podobnik izvodi ih za to posebno educirano osoblje nakon što ginekolog odredi indikaciju.

Dokazana uspješnost tretmana

Liječnicima u SB Podobnik na prvom su mjestu medicinska indikacija i uspješnost tretmana, zato smo tijekom tromjesečnog probnog perioda na brojnim pacijenticama ispitali učinkovitost uređaja i osobno se uvjerili u uspješnost metode. Svim ženama koje su sudjelovale u probnim tretmanima zamjetno se poboljšalo intimno zdravlje, a time im se i kvaliteta života promijenila nabolje: nestali su simptomi suhoće i atrofije, a aktivna majka troje djece napokon može vježbati bez korištenja uložaka, jer joj više ne bježi mokraća.

Autor: Bojana Bajić | 06.09.2023.
Usluge
EU Fond
Financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.