Neobični simptomi trudnoće

3 min
dr. Petra Podobnik | 12.01.2024.

Uvod

Trudnoća zaista je 'drugo stanje' tijekom kojeg se tijelo mijenja pod utjecajem velike doze hormona i nakupljanja tekućine u krvožilnom sustavu, zbog potreba djeteta u maternici, a i kako bi se tijelo pripremilo za porod.

Neki simptomi se mogu pojaviti kod trudnica i iako naočigled nemaju veze s trudnoćom, ipak su uzrokovani promjenama u tijelu. Dok su neki potpuno bezazleni i nestat će nakon poroda, na neke treba obratiti pozornost jer mogu označavati i zdravstveni problem.

Neobični simptomi

 • Izraziti umor - najviše je prisutan u prvom dijelu trudnoće kad je najveći porast hormona progesterona. Bitno je dovoljno odmarati i čekati da prođe trudnoća.
 • Kihanje, jako curenje nosa - zbog hormona i povećanja tekućine u tijelu se poveća debljina sluznice nosa koja luči sekret. Može se pomoći nakapavanjem fiziološke otopine, u slučaju potpunog začepljenja nosa i simptomatskim kapima.
 • Krvarenje iz nosa – zbog osjetljivosti sluznice i proširenja kapilara u nosu, rijetko se kod trudnica javlja i krvarenje. U blažim slučajevima ono samo prestaje, a kod trajnog krvarenja se mora napraviti tamponada nosa koja duže blokira sluznicu i sprečava krvarenje. Svakako treba isključiti povišeni krvni tlak kao opasan uzrok krvarenje iz nosa.
 • Hrkanje - također zbog hormona i povećanja tekućine u tijelu te kongestije sluznice nosa
 • Bježanje mokraće kod napora i kihanja -česta pojava u trudnoći, najviše u zadnjem triomjsečju zbog pritiska povećane maternice na mokraćni mjehur. Potreba za mokrenjem je učestala tijekom trudnoće, i bitno je ne zadržavati urin već mokriti što češće. U slučaju da imate peckanje ili bol kod mokrenja, svakako treba isključiti infekciju mokraćnog mjehura koja isto može uzrokovati blažu inkontinenciju u trudnoći.
 • Sindrom nemirnih nogu i grčevi u listovima – javljaju se često kod trudnica i uzrokuju nelagodu, pogotovo navečer i tijekom spavanja. Preporučamo uzimanje dodatno kalcija, magnezija i željeza koji mogu ublažiti grčeve i nelagodan osjećaj u nogama.
 • Izrazito jaka glad – mučnina je poznat simptom rane trudnoće, a zbog pojačane želučane kiselosti kod trudnica se u tom razdoblju javlja i često osjećaj izrazite gladi kakav nisu nikad prije u životu osjetile. Brojene trudnice kažu da ne mogu izdržati niti 2 sata bez da nešto pojedu (barem sitno), jer inače zbog gladi postaju 'neuračunljive' J
 • Znojenje, osjećaj stalne vrućine - zbog hormona drugačija je termoregulacija tijela i stoga se kod dosta trudnica pojavljuje osjećaj da im je stalno vruće, otvaraju prozore, gase grijanje i sl.
 • Sjajnija i bujnija kosa - zbog povišenih hormona, neke trudnice mogu zapaziti da im kosa puno manje pada te da je bujnija i sjajnija. Uživajte tijekom trudnoće, jer nekoliko mjeseci nakon poroda počinje obilno ispadanje kose.
 • Oticanje nogu - česta pojava u trudnoći, pogotovo kod trudnica koje su i inače sklone oticanju, najčešće se javlja pred kraj trudnoće. Trudnice mogu primjetiti da ne mogu obući svoje cipele, da su im nogena kraju dana skoro dvostruko deblje. Bitno je dovoljno odmarati uz noge na povišenom. Oticanje može biti i povezano s povišenim krvnim tlakom u trudnoći i posebno opasnom preeklampsijom što zahtjeva hitno javljanje liječniku i provođenje terapije jer stanje može biti jako opasno ukoliko se ne liječi.
 • Oticanje ruku - Kod određenih trudnica se javlja jako oticanje ruku uz bolnost zglobova te se u težim slučajevima može javiti i sindrom karpalnog kanala (nakupljena tekućina pritišće živce karpalnog kanala) uz trnjenje ruku i slabost. Tad se svakako preporuča javiti liječniku, ali najčešće se ne provodi nikakva terapija već spontano prolazi nakon poroda.
 • Svrbež kože - može biti bezazleno zbog širenja kože trbuha te osjećaja suhoće kože zbog zatezanja, te preporučamo obilno nanošenje krema i ulja protiv strija. Ozbiljniji uzroci svrbeža kože, posebno trbuha, mogu biti kolestaza u trudnoći (povišenje jetrenih transaminaza i žučnih kiselina u krvi) ili dermatoza u trudnoći PUPP, što zahtjeva liječenje jer u težim oblicima može biti opasno u trudnoći.
Autor: dr. Petra Podobnik | 12.01.2024.
Usluge
EU Fond
Financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.