Skip to main content

VIRTUALNA OTVORENA VRATA – četvrtak 20.07.2023. u 15 h

By Novosti
Pozivamo Vas da nam se pridružite na virtualnom ‘Danu otvorenih vrata’ u četvrtak 20.07.2023. u 15 h preko ZOOM aplikacije. Kroz ovaj webinar Vam pokušamo približiti naš način rada kako biste prije poroda dobili sve informacije koje su vam potrebne. Znamo koliko je budućim roditeljima važno da nas upoznaju te steknu povjerenje u naše osoblje i upoznaju iz prve ruke naše metode rada prilagođene individualno svakoj rodilji.  Tad ćete moći pitati sve što Vas zanima u vezi rada naše bolnice i moći ćete saznati:
  • Kad se trebate javiti ako planirate porod u našem rodilištu
  • Važnost individualnog pristupa svakoj rodilji na tijek i ishod poroda
  • Sve što Vas zanima o pregledima tijekom trudnoće, načinima poroda, epiduralnoj analgeziji, carskom rezu, zbrinjavanju novorođenčeta…
PRIJAVE Molimo pošaljite e-mail s naznakom ‘Virtualna otvorena vrata’ na adresu podobnik@podobnik.hr te ćemo Vam se povratno javiti s linkom za praćenje webinara. U međuvremenu Vas pozivamo da pogledate našu video sekciju gdje možete naći puno informativnih videa o bolnici. VIDEO https://www.podobnik.hr/o-nama/video-multimedia/ Veselimo se skorom virtualnom druženju!    

VAŽNE PREPORUKE ZA PACIJENTICE VEZANE UZ COVID-19

By Novosti

 

 

 

PREPORUKE POLIKLINIKE I SPECIJALNE BOLNICE PODOBNIK, S CILJEM PREVENCIJE I ZAŠTITE PACIJENATA I OSOBLJA OD INFEKCIJE COVIDOM-19 (KORONAVIRUSOM)

Sretni smo da je napokon došlo do ‘popuštanja’ epidemioloških mjera te navodimo još trenutne zaštitne postupke koje provodimo u Specijalnoj bolnici Podobnik kako bismo Vas zaštitili od moguće infekcije COVID 19.
Obavezno nošenje zaštitne maske tijekom pregleda u ambulantama za pacijentice i pratnju.
Pratnja tijekom pregleda je moguća za partnera tijekom trudničkih pregleda. Prije samog ulaska u Polikliniku mjerimo temperaturu i molimo Vas da dezinficirate ruke.

Radimo Vam BAT u Bolnici neposredno prije:

  • prijema za porod za trudnicu i partnera

  • pacijentice koje su naručene na bilo kakav kirurški zahvat u Bolnici

  • u slučaju bilo kakvih simptoma ili povišene tjelesne temperature

Partner može biti prisutan tijekom i neko vrijeme nakon poroda, te dolaziti u posjete svaki dan u poslijepodnevnim satima.

 

POPUŠTANJE MJERA OD 04.05.2020.

By Novosti

Poštovani,

S obzirom na povoljniju epidemiološku situaciju i odluku Vlade RH u vezi smanjenja ograničenja u radu određenih djelatnosti sretni smo jer od 04.05.2020. proširujemo rad naše bolnice i vraćamo određeni dio ‘hladnog programa’ koji zadnjih tjedana nismo radili. Prilagođavanje posla svim epidemiološkim smjernicama zahtjeva od nas i dalje značajne prilagodbe načina rada, te Vas molimo za suradnju i poštovanje smjernica kako bismo što više zaštitili sve naše pacijente i osoblje bolnice.

Ako sumnjate da ste zaraženi koronavirusom (kontakt sa zaraženom osobom, nedavni boravak u inozemstvu, izolacija, simptomi prehlade/gripe), molimo da otkažete termin i ne izlažete riziku ostale pacijente i osoblje. Na dogovorene termine molimo da dođete SAMI, a u slučaju da vam je nužna pratnja, do izlaska iz naše ustanove pratnja će vas pričekati ispred zgrade ili u automobilu jer želimo smanjiti broj osoba u međusobnom kontaktu. Također preporučujemo da na dogovorene termine dođete u točno dogovoreno vrijeme jer će vas na glavnom ulazu će vas dočekati naši djelatnici koji će vam ponovo uzeti epidemiološke podatke, izmjeriti tjelesnu temperaturu i uputiti vas u daljnji postupak. Prije pregleda i/ili zahvata potrebno je ispuniti detaljni epidemiološki upitnik koji možete naći na ovoj stranici, kako bismo utvrdili individualan epidemiološki rizik kod svakog pacijenta.

Odsjek za potpomognutu oplodnju

Započinjemo postupke medicinski potpomognute oplodnje, ali u modificiranim uvjetima koji od sviju nas zahtjevaju prilagodbe.
Posebne epidemiološke mjere još nisu donesene, ali se nadamo da će one biti na tragu preporuka krovnog Europskog društva za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE) koje zahtijeva testiranje na korona virus samo u indiciranim slučajevima. https://www.eshre.eu/Home/COVID19WG

Sukladno tim preporukama, koje možete naći u prilogu, potrebno je pročitati Uputu za postupke i potom ispuniti obrasce (oba partnera): Izjavu o epidemiološkom statusu i GDPR obrazac.
Sve detalje u vezi samog postupka trebate dogovoriti s našim IVF timom kojem se slobodno možete obratiti na 01/6398001 ili mail ivf@podobnik.hr

Uputa za postupke

ESS izjava za postupke

GDPR obrazac

ESHRE Guidance on Recommencing ART treatments

Ginekološka i trudnička ambulanta

Ponovno primamo pacijentice na redovne ginekološke preglede i kontrole. Uz dosadašnje redovne trudničke preglede primamo i sve trudnice koje žele obaviti i povremene ekspertne ultrazvučne preglede i zahvate u našoj Bolnici.

Rodilište

Dobra vijest za sve rodilje i partnere! U ovoj prvoj fazi smo omogućili vraćanje pratnje rodilji tijekom poroda, uz obavezu da partner ispuni detaljni epidemiološki upitnik, mjerenje tjelesne temperature kod dolaska i pridržavanje mjera tijekom poroda. Kroz ovih 12 godina rada uključivali smo partnere od prve do zadnje minute u cijeli tijek trudnoće, poroda i boravka nakon poroda. Ali nažalost morali smo se prilagoditi na ‘novo normalno’ kako bismo zaštitili prvenstveno pacijentice i novorođenčad, ali naravno i naše osoblje kako bismo očuvali nesmetani rad bolnice. Stoga u ovoj fazi još neće biti moguće pratnja tijekom pregleda, boravak supruga u apartmanu s rodiljom nakon poroda niti posjete nakon poroda. U slučaju povoljnog razvoja epidemiološke situacije kroz određeni period, svakako ćemo sukladno tome smanjivati ograničenja te Vas izvještavati.

Ginekološki mali zahvati i operacije

Ponovno počinjemo raditi sve male zahvate u ginekologiji (kiretaže, vakuumske aspiracije), endoskopske operacije (histeroskopije i laparoskopije) te ostale ginekološke operacije, prije toga procjenjujući individualni epidemiološki rizik kod svake pacijentice prije prijema u bolnicu.

Neurologija i kardiologija

Neurološka i kardiološka ambulanta trenutno još ne rade, nadamo se da će se kroz određeni period započeti s ponovnim radom o čemu ćemo Vas obavijestiti.

Dani otvorenih vrata se NEĆE održavati do daljnjega.

Disciplina, strpljenje i obostrana suradnja su ključni u ovoj osjetljivoj fazi ‘popuštanja mjera’ kako ne bismo morali opet uvoditi restrikcije. Stoga Vas molimo da se pridržavate svih uputa našeg osoblja jer radimo u interesu i Vašeg i našeg zdravlja.

Za sva pitanja stojimo na raspolaganju putem maila podobnik@podobnik.hr ili telefona 01/6398-000.

Zahvaljujemo se na razumijevanju i nadamo se da ćemo uspješno raditi prilagođeni ‘novom normalnom’! ?

Tim SB Podobnik

VAŽNE OBAVIJESTI ?

By Novosti

Poštovani pacijenti,
zbog aktualne epidemiološke situacije povezane s pandemijom Covid-19 virusom te porastom oboljelih u Republici Hrvatskoj, sukladno globalnim preporukama morali smo uvesti neke promjene i ograničenja kako bismo mogli organizirati svakodnevni posao uz što manje rizika za Vas kao naše pacijente i radi zaštite našeg cjelokupnog osoblja.
Rad cijele bolnice se i dalje odvija u smanjenom obimu uz stroge mjere dezinfekcije i zabranu bilo kakvih posjeta. Ako postoji ikakva sumnja da ste zaraženi koronavirusom (kontakt sa zaraženom osobom, nedavni boravak u inozemstvu, izolacija, simptomi prehlade/gripe), nismo Vas u mogućnosti primiti te Vas lijepo molimo da ne izlažete riziku ostale pacijente i osoblje.

Ginekološka i trudnička ambulanta bolnice i rodilište

Primamo samo  trudnice koje planiraju porod u našem rodilištu i sve naše trudnice koje dolaze na redovne trudničke kontrole, a ostale naše pacijentice samo u slučaju da je hitno ginekološko stanje.  Sve ostale pacijentice smo prisiljeni otkazati i zamoliti da odgodimo termin rutinskih pregleda za kasnije. Na dogovoreni pregled molimo Vas dođite SAMI u točno dogovoreno vrijeme, jer želimo smanjiti zadržavanje u čekaonici. NISU dozvoljene pratnje tijekom pregleda, pratnja na porodu niti bilo kakve posjete tijekom boravka u bolnici. Svjesni smo da nažalost ova novonastala situacija može teško pasti našim trudnicama i rodiljama, te Vam svakako pokušavamo olakšati trenutnu situaciju svojom podrškom i maksimalnom posvećenosti prije, tijekom i nakon poroda.

Odsjek za medicinski potpomognutu oplodnju (MPO)

Prema preporukama Hrvatskog društva za humanu reprodukciju (HDHR) i Europskog društva za humanu reprodukciju (ESHRE) morat ćemo na određeno vrijeme zaustaviti sve nove postupke medicinski potpomognute oplodnje (MPO), a trenutno samo završavamo postupke koji su već bili u tijeku. I dalje nastavljamo s ambulantnim radom Odsjeka za medicinsku oplodnju, uz stroge mjere dezinfekcije kako bismo zaštitili i Vas i nas. Za sva pitanja stojimo na raspolaganju putem maila ivf@podobnik.hr ili telefona 01/6398-001.

Neurologija i kardiologija

Neurološka i kardiološka ambulanta NE RADE do daljnjega.

Dani otvorenih vrata se NEĆE održavati do daljnjega.

Pratite naše obavijesti na web stranici www.podobnik.hr i Facebooku, u kojima ćemo Vas obavijestiti o daljnjim koracima u radu te početku novih MPO postupaka.

Molimo Vas da se pridržavate svih uputa našeg osoblja jer radimo u interesu i Vašeg i našeg zdravlja.

Za sva pitanja stojimo na raspolaganju putem maila podobnik@podobnik.hr ili telefona 01/6398-000.

Zahvaljujemo se na razumijevanju i nadamo se da ćemo uskoro opet raditi u punom pogonu! ?

Tim SB Podobnik

3D/4D VISUS ultrazvučni tečaj 04. – 05.10.2019. Zagreb

By Novosti

3D/4D VISUS ultrazvučni tečaj tradicionalno već deveti put organizira Specijalna bolnica Podobnik u suradnji s GE Healthcare i MEDICOM.

Tečaj će se održati 04. – 05.10.2019. u Zagrebu, Specijalna Bolnica Podobnik, Sveti Duh 112.

Svrha tečaja je upoznavanje s naprednim tehnologijama 3D ultrazvučnog prikaza u ginekologiji i fetalnoj medicini, uz praktične vježbe s trudnicama te vježbe kliničkih slučajeva na laptopima u 4DView programu.

Predavanja i vježbe vode međunarodni i hrvatski stručnjaci na području evaluacije fetalnog srca, fetalne morfologije, ranog screeninga u prvom  tromjesečju, te ginekološke onkologije, obrade neplodnosti i uterinih malformacija, uz korištenje najnovijih ultrazvučnih aparata GE Voluson.

Ukoliko ste zainteresirani možete se prijaviti putem email (podobnik@podobnik.hr) ili na tel 01 6398002.

Tečaj je bodovan prema Pravilniku Hrvatske liječničke komore.

Program tečaja 2019

GRATIS 4D ultrazvučni pregled

By Novosti

Drage naše trudnice,

Pozivamo Vas da se prijavite za GRATIS 4D ultrazvučne preglede koje ćemo raditi u sklopu vježbi tijekom 3D/4D VISUS ultrazvučnog tečaja.

3D/4D VISUS ultrazvučni tečaj tradicionalno već osmi put organizira Specijalna bolnica Podobnik u suradnji s GE Healthcare i MEDICOM.

Tečaj će se održati 04. – 05.10.2019. u Zagrebu, Specijalna Bolnica Podobnik, Sveti Duh 112.

Tijekom pregleda će biti prisutno više liječnika, specijalista ginekologije i porodništva, zajedno s domaćim i međunarodnim stručnjacima, te će se pregledi obavljati koristeći najnapredniju 3D/4D  ultrazvučnu tehnologiju GE Voluson aparatima.

Molimo prijavite se za vježbe isključivo na mail podobnik@podobnik.hr navodeći sljedeće podatke:

Ime i prezime
Datum rođenja
Zadnja menstruacija i očekivani termin poroda
Tjelesna visina i težina
Kontakt mobitel i adresa

Nakon što zaprimimo Vašu prijavu, povratno ćemo Vam se javiti putem emaila, ili kontakt telefona.

Broj mjesta je ograničen te molimo da se prijave trudnice s jednoplodnom trudnoćom koje će u vrijeme održavanja tečaja biti
između 20-og i 30-og tjedna trudnoće.

 

 

‘Pričajmo o porođaju’ – okrugli stol na portalu Klokanica

By Članci

Pogledajte iznimno zanimljiv okrugli stol ‘Pričajmo o porođaju’ u organizaciji portala Klokanica na kojem je naša ginekologinja dr. Petra Podobnik Brlečić zajedno s drugim gošćama pričala o pravu svake žene na izbor te smo zaključili da je individualan pristup svakoj rodilji najbolji način u porodu, a to je glavna značajka rada naše Bolnice!

Cijeli tekst i sami snimak možete pogledati ovdje:

‘Ženama treba omogućiti porod kakav žele, ali moraju biti spremne za sve promjene’

 

 

 

11 godina Bolnice Podobnik

By Novosti

Još jedna godina je iza nas i povodom 11-og rođendana možemo s ponosom istaknuti da je u našem rodilištu na svijet ‘došlo’ više od 3400 beba!

Kao prvo i jedino privatno Rodilište u Hrvatskoj, stavili smo ženu u središte najvažnijeg događaja u životu, i to ne samo nje, nego i cijele obitelji.  Sretni smo da je naša misija i vizija prepoznata od brojnih obitelji iz Hrvatske, ali i okolnih zemalja, koji su nam kroz ovih 11 godina poklonili povjerenje.

Porod djeteta najvažniji je događaj u životu majke i cjelokupne obitelji.  Imajući u vidu važnost takvog događaja sa zdravstvene, ali i s osobne strane, naš stručni tim razradio je cjelovitu uslugu za rodilje, od trenutka dolaska u rodilište, do odlaska kući s novim članom obitelji.

Kako bi  ženama omogućili vrhunsku medicinsku skrb, uključujući vanjske suradnike medicinski tim broji 21 liječnika, specijalista ginekologije i porodništva i subspecijalista fetalne medicine, humane reprodukcije, uroginekologije, pedijatara, anesteziologa, 21 primalju i neonatoloških sestara, 3 instrumentarke, 2 anesetziološka tehničara i 10 pomoćnih djelatnika.

Pri osmišljavanju posebnog programa za buduće majke, rukovodili smo se najvažnijim konceptima za sve buduće majke, a to su sigurnost, udobnost, posvećenost  i najkvalitetnija zdravstvena usluga. Kako bi porod protekao što uspješnije, od izuzetne je važnosti da su okolnosti u kojima se izvodi optimalne.
Trudimo se pružiti vam upravo to – vrhunsku zdravstvenu uslugu te ugodno i sigurno okruženje u kojem će vaše dijete započeti svoj život.

Kao glavnu razliku ističemo individualan pristup svakoj pojedinoj rodilji i maksimalnu posvećenost. Svaka rodilja tijekom poroda ima svoju primalju, uvijek je prisutan anesteziolog, neonatolog i ginekolog koji vodi porod u dogovoru s rodiljom i njezinim željama, a prvenstveno u skladu s medicinskim indikacijama.

Kroz ovo vrijeme se pokazalo da su partneri rodilje tijekom poroda velika podrška i potpora rodilji stoga smo im omogućili prisutnost bez obzira o kakvom se porodu radi, čak i u sali tijekom carskog reza. Smatramo da je to i za njih prekrasno iskustvo koje ne smiju propustiti.

Nakon poroda se prilikom oporavka majci i djetetu u zajedničkom boravku može pridružiti i otac, što je još jedna prednost jer vjerujemo da je zbližavanje s majkom i ocem u prvim danima života novorođenčeta u mirnoj atmosferi, blagotvorno za njegovo zdravlje i razvoj te da pozitivno utječe na dinamiku odnosa čitave obitelji.

Koncept „baby and mother friendly“ Rodilišta nam se pokazao najbolji, jer želimo u svakom trenutku biti na raspolaganju majci i djetetu. Tim primalja i neonatoloških sestra na raspolaganju je rodiljama 24 sata, tako da majka i dijete imaju potpunu i kvalitetnu skrb, ali i vrijeme potrebno rodilji da se oporavi nakon poroda i samostalo preuzme brigu oko novorođenčeta.
Primalje i neonatološke sestre educiraju majku o dojenju, kompletnoj njezi novorođenčeta, kao i važnosti brige o sebi, pravilnoj prehrani te ostalim aktivnostima u vrijeme babinja.
Cilj je da se majka do odlaska kući potpuno oporavi od poroda, te stekne određena znanja i vještine potrebne za samostalnu brigu i njegu oko svoga djeteta.

Kad postoji potreba kontinuiranog nadzora trudnoće, naš stručni tim liječnika pravovremenim intervencijama, kontinuiranoj brizi i skrbi nastojat će očuvati trudnoću bez komplikacija te majkama omogućiti rađanje živog i zdravog djeteta. Iznimno smo ponosni na naše bebe rođene iz visokorizičnih trudnoća,  za koje iskreno možemo reći da je bila presudna pravovremena medicinska intervencija. Naše hrabre i strpljive mame koje su kod nas provele i mjesece u bolnici na terapiji će se sigurno prepoznati u ovim redovima, ponosni smo na Vas i sretni da su Vaše bebe danas zdravi i veseli mališani. :-)

Osim rodilišta razvili smo i program ginekoloških operacija, te je svakodnevni pogon ispunjen brojnim malim zahvatima, minimalno invazivnom kirurgijom, laparoskopijom, histeroskopijom te velikim ginekološkim operacijama odstranjenja maternice i uroginekoloških operacijama. Uz 2 moderne operacijske sale i vrhunsku opremu ponosni smo na naše liječnike, stručne operatere koji rješavaju svaki ginekološki problem.

Od studenog 2014. posebno razvijamo Odsjek za medicinski potpomognutu oplodnju pod vodstvom iznimnog stručnjaka dr.sc. Mire Šimuna Alebića te po godišnjoj stopi od 10-15% raste broj pacijenata koji nam daju povjerenje za realizaciju svojih nadanja o ostvarivanju roditeljstva. Koristeći se suvremenim dostignućima i znanjima iz područja ginekološke i reproduktivne endokrinologije i biologije, sretni smo što svake godine raste broj beba rođenih nakon IVF postupaka u našoj bolnici. Osjećamo zahvalnost što nam svake godine uspije ostvariti trudnoće i kod određenog broja onih pacijenata kod kojih gube nadu. Tako smo prošle godine izveli nešto što smatramo pravim poduhvatom. Prvi u Hrvatskoj smo izveli autoransplantaciju ovarijalnog tkiva u pacijentice u prijevremenoj menopauzi nakon čega smo kod te pacijentice uspjeli ostvariti trudnoću te je sretno rodila zdravu djevojčicu u svibnju 2018., što je zaista jedinstven medicinski uspjeh u svijetu. Za to su potrebni i vrhunski medicinsko-tehnički uvjeti koje smo dobili izgradnjom novog laboratorija za biologiju reprodukcije u sklopu novog operativnog trakta koji su nam i preduvjet za daljnji rast i razvoj u ovom segmentu naše djelatnosti. Kraj 2018. je bio poseban i za našeg prim. dr. sc. Miru Šimuna Alebića koji je osvojio prestižnu nagrade iz područja ginekologije, na međunarodnom natjecanju za medicinska istraživanja, International Medis Awards for Medical Research! Ponosni smo što je osvajanjem medicinskog Oscara dobio iznimno priznanje za svoj rad u području istraživanja neplodnosti.

U našoj ginekološkoj i trudničkoj ambulanti je stalno gužva, veliki broj pacijenata posebno naših dragih trudnica za koje se trudimo uvijek biti prvi i najbolji. Najbolji 4D ultrazvuk na svijetu je uvijek u Hrvatskoj prvo kod nas dostupan (trenutno je to najnovija verzija Voluson E10, a uz njega imamo još i 1 Voluson E10 te 3 vrhunska Voluson E8 ultrazvučna aparata). Ali bez naših stručnjaka za 3D/4D ultrazvučnu dijagnostiku koji osim što se kontinuirano educiraju, i sami organiziraju svake godine internacionalni 3D/4D VISUS ultrazvučni  tečaj za poduku liječnika iz cijele regije, ne bi bila moguća precizna dijagnostika i prekrasan prikaz anatomije i izgleda ploda koje omogućujemo našim pacijentima.

Zahvalni smo svima Vama koji ste nam stalna inspiracija i motivacija da se trudimo biti još bolji kako bismo Vam ponudili zaista najbolju uslugu i individualan pristup.

Hvala svima Vama koji ste nam poklonili povjerenje i dopustili da s Vama dijelimo trenutke Vaše najveće sreće! ❤️

Uspješno završen osmi 3D/4D VISUS ultrazvučni tečaj u Zagrebu

By Članci

Sudionici iz Hrvatske i BiH su prisustvovali osmom 3D/4D VISUS ultrazvučnom tečaju u organizaciji Specijalne bolnice Podobnik u suradnji s GE Healthcare i MEDICOM.

Predavanja i vježbe su vodili međunarodni i hrvatski stručnjaci na području evaluacije fetalnog srca, fetalne morfologije, ranog screeninga u prvom  tromjesečju, te ginekološke onkologije, obrade neplodnosti i uterinih malformacija, uz korištenje najnovijih ultrazvučnih aparata GE Voluson.

Predavači:
Prof. dr. Mario Podobnik
Doc. dr. Faris Mujezinović
Dr. Beata Gebauer Vuković
Dr. sc. Miro Šimun Alebić
Dr. Petra Podobnik Brlečić
Roland Mattern

Loakcija: Specijalna bolnica Podobnik, Sveti Duh 112, Zagreb

Vrijeme održavanja: 28. – 29.09.2018.

Ultrazvučni aparati korišteni na tečaju: Voluson E10 (2 uređaja), Voluson E8 (2 uređaja), Voluson S6, Voluson S8.

Sudionici su zadovoljni stečenim znanjima te se nadamo da će im koristiti  za poboljšanje svoje svakodnevne kliničke prakse.

Sljedeći tečaj je planiran za listopad 2019, prijaviti se možete na podobnik@podobnik.hr.

Program VISUS tečaja 2018

Ponosni na naš svjetski medicinski uspjeh

By Novosti

Prva beba u Hrvatskoj rođena nakon autotransplantacije jajnika

Prošle godine u Hrvatskoj po prvi put je izvedena autotransplantacija jajnika kod pacijentice koja je ušla u tzv. ranu menopauzu. Četiri mjeseca nakon operacije, njezin jajnik uspio je proizvesti jajnu stanicu i ostvarena je trudnoća, a prije nekoliko dana rodila je djevojčicu

Ne mogu opisati kakav je osjećaj nakon toliko dugo vremena postati mama. Najsretniji trenutak u mom životu bio je kad sam primila svoju bebu u ruke, jer svaki dan trudnoće bio je umiranje od straha“, rekla je razdragana 37-godišnja mama, jedna od tri pacijentice kojoj je tim stručnjaka u Specijalnoj bolnici Podobnik u Zagrebu izveo autotransplantaciju i aktivaciju jajnika nakon koje je zatrudnjela te 8. svibnja rodila djevojčicu tešku 3 kg i dugu 49 cm.

Kad se rodila, plakala sam. Plakala je mama, plakala je beba, plakao je i naš doktor“, rekla je sretna mama, ali zamolila nas je da je ne fotografiramo. “Moja beba je samo moja i neka tako ostane“, objasnila je i dodala da jedva čeka da svoju kćer dovede kući gdje je sve već spremno za njezin dolazak.

Zbog rane menopauze jedina opcija za trudnoću bila je donacija jajnih stanica

Nakon ukupno skoro sedam godina čekanja da dobije svoje dijete, mama nam je ispričala da je beskrajno zahvalna dr. Alebiću i svim drugim stručnjacima koji su vjerovali u nju i bili joj podrška kroz sve godine liječenja neplodnosti i kroz cijelu trudnoću koja je završila na najljepši mogući način – rođenjem zdravog djeteta.

Naime, sa samo 32 godine dobila je dijagnozu prijevremene potpune iscrpljene rezerve jajnika i jedina opcija za trudnoću bila joj je donacija jajnih stanica, što kod nje nije dolazilo u obzir. Odlučila je pokloniti povjerenje timu stručnjaka u Specijalnoj bolnici Podobnik koji su u ožujku 2017. po prvi put u Hrvatskoj izveli autotransplantaciju i aktivaciju jajnikaČetiri mjeseca poslije, njezin jajnik uspio je proizvesti jajnu stanicu koja je sazrela do potrebne razine, nakon čega je ostvarena trudnoća uz pomoć IVF-a.  | Author: Rodilište i Poliklinika Podobnik

Rodilište & Poliklinika Podobnik

Prim. dr. sc. Miro Šimun Alebić objasnio nam je da se ovdje radi o eksperimentalnoj metodi koja je u svijetu tek u povojima, a kod ove pacijentice radilo se o tome da je ona ‘potrošila’ svoju rezervu jajnih stanica, odnosno ušla u tzv. ranu menopauzu. 

U određenom broju parova koji se bore s neplodnošću primarni razlog leži u malom broju i slabijoj kvaliteti preostalih jajnih stanica koje ne mogu odgovoriti na konvencionalne načine pripreme za oplodnju bilo u spontanim ili u medicinski potpomognutim ciklusima. U dijelu takvih pacijentica može se raditi o jajnim stanicama koje je je moguće aktivirati metodom koja uključuje autotransplantaciju tkiva jajnika. 

Kako se izvodi autotransplantacija jajnika?

Izvodi se na način da se jajnik izvadi iz tijela žene, pripremi u laboratoriju te se zatim fragmentiran (na više od 80 komadića veličine 1 mm kubni) vrati u tijelo žene na mjesto koje se ocijeni pogodnom za reimplantaciju. Nakon zahvata slijedi praćenje i čekanje prilike za postupak izvantjelesne oplodnje. Na stimulaciju ovulacije ili u spontanom ciklusu, kod žena koje optimalno odgovore, dolazi do sazrijevanja jajne stanice koja se potom izvan tijela oplodi i dobiveni zametak prenese u tijelo žene“, objasnio je dr. Alebić koji je bio u timu stručnjaka koji su proveli ovu proceduru kod tri pacijentice koje su se konvencionalnim metodama dugo i bezuspješno borile s neplodnošću, klinički i biokemijski parametri su im ukazivali na posve iscrpljene rezerve jajnih stanica, a donacija jajnih stanica nije im bila željena terapijska opcija.

Iako je kod još jedne pacijentice bilo naznaka da se jajnik budi, samo je kod ove pacijentice jajna stanica sazrela do potrebne razine. I kod nje je prijenos dobivenog zametka u rujnu rezultirao trudnoćom, a trudnoća je, prije nekoliko dana, završila porodom zdravog djeteta što je raritet i u svjetskim razmjerima. Naime, poznato je tek 20-ak objavljenih poroda”, rekao je.

Nada za pacijentice s izrazito malim izgledima

Tim koji je zaslužan za ovaj nevjerojatan uspjeh medicine sastoji se od više stručnjaka: Milan Milenković, Klinika Karolinska, Stockholm, Ivan Brlečić, Drzislav Kalafatić (kirurgija), Mona Sheiki, IVF Stockholm, Davor Štimac, SB Podobnik (klinička embriologija), Davor Ježek, Medicinski fakultet, Zagreb (histologija), Damir Žalac, SB Podobnik (anestezija), Miro Šimun Alebić, SB Podobnik, Barbara Pahek, SB Podobnik (endokrinologija reprodukcije).

“Zahvalni smo pacijenticama na ukazanom povjerenju, slijede daljnja istraživanja i unapređivanje metode kako bismo pomogli što većem broju naših pacijentica s izrazito malim izgledima“, rekao je prim. dr. sc. Miro Šimun Alebić, dr. med. specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist humane reprodukcije te dodao da osjeća iznimnu zahvalnost što je mogao pridonijeti ovom, skoro da ga se može nazvati – čudu.

Autor: Tajana Tretnjak, portal Klokanica

Ostale članke na tu temu možete pročitati na sljedećim portalima:

http://vijesti.hrt.hr/443751/jos-jedan-veliki-uspjeh-hrvatskih-lijecnika-2

https://www.24sata.hr/video/cudo-u-zagrebu-lijecnici-zeni-izvadili-i-vratili-jajnik-pa-rodila-573665

https://klokanica.24sata.hr/zelim-dijete/lijecenje-neplodnosti/prva-beba-u-hrvatskoj-ro-ena-nakon-autotransplantacije-jajnika-9999

http://www.politika.rs/sr/clanak/404103/Autotransplantacijom-jajnika-do-zeljenog-potomstva

Close Menu

Rodilište & Poliklinika Podobnik

Sveti Duh 112, 10000 Zagreb, Croatia

☎ 01 639 8000 Ginekološka ambulanta
☎ 01 639 8001 Medicinska oplodnja
☎ 01 639 8002 Neurološka ambulanta
☎ 01 639 8020 Rodilište
☎ 01 639 8020 Hitna služba (0-24h)

☏ 01 639 8010 Fax
☏ 01 639 8019 Fax

podobnik@podobnik.hr
www.podobnik.hr

Pratite nas: