Neurološka ambulanta

Dugogodišnje iskustvo, znanje i moderna tehnologija pomoći će Vam u rješavanju svih Vaših neuroloških problema.

 

Neurološka ambulanta

Dugogodišnje iskustvo, znanje i moderna tehnologija pomoći će Vam u rješavanju svih Vaših neuroloških problema.

1
1

Neurološka ambulanta

Dugogodišnje iskustvo, znanje i moderna tehnologija pomoći će Vam u rješavanju svih Vaših neuroloških problema.

U neurološkoj ambulanti se provodi dijagnostika i liječenje neuroloških bolesti: cerebrovaskularnih poremećaja, moždanog udara, multiple skleroze, parkinsonove bolesti, epilepsije, bolnih sindroma kao što su glavobolje, neuralgije, bolovi vezani uz promjene na kralješnici.

Provodi se primjena Botulinum toxina u liječenju neuroloških poremećaja, prvenstveno distonija: blefarospazma, hemifacijalnog spazma, cervikalne distonije, fokalnih spazama nakon trauma i preboljelog moždanog udara, u liječenju migrena, kod prekomjernog znojenja.

Akupunktura se primjenjuje uglavnom u liječnju bolnih sindroma kao što su glavobolje, bolni sindromi leđa, išijas, neuralgije trigeminusa, kod liječenja periferne klijenuti ličnog živca, vrtoglavica, šuma u uhu.

U okviru Dnevne bolnice neurologije provodi se sveobuhvatna neurološka obrada i parenteralna terapija / infuzijska terapija/

DIJAGNOSTIČKI POSTUPCI

EEG / elektroencefalografija

Poliklinika raspolaže digitalnim EEG uređajem pomoću kojeg je moguće oslikavanje moždane aktivnosti /“ brain mapping“/. EEG je neophodan u dijagnostici i praćenju bolesnika s epilepsijom, poremećajem moždanog ritma, poremećajem svijesti i glavobolja

CDFI / Ekstrakranijski obojeni dopler

karotida i vertebralnih arterija, provodi se na najmodernijim ultrazvučnim aparatima koji koriste tehniku obojenog i energetskog /color i power / doplera u prikazu anatomskih promjena kod ateroskleroze / suženja i plakovi/, kao i protoka u karotidnim, vertebralnim i potključnim arterijama. Pregled je bezbolan. Moguće je izračunavanje stupnja suženja žila što je odlučujuće u donošenju odluke o načinu liječenja. Na osnovu učinjene pretrage i nalaza koji ukazuje na značajnu stenozu karotidne arterije moguće je bolesnika uputiti vaskularnom kirurgu zbog operativnog zahvata

CDFI vertebralnih arterija

je važan kod bolesnika s vrtoglavicom, potiljačnom glavoboljom i preporuča se kao obavezna pretraga prije tretmana vratne kralježnice u smislu manipulativnih zahvata

TCD / Transkranijska dopler sonografija

ultrazvučna metoda koja omogućuje prikaz intrakranijske cirkulacije. Mjerenjem brzina strujanja krvi može se ustanoviti stanje cirkulacije u smislu insuficijencije, spazma žila, suženja.Primjena je važna u ispitivanju vertebrobazilarnog sliva u obradi bolesnika s glavoboljom, vrtoglavicom, nakon povrede vratne kralješnice. U kombinaciji s položajnim funkcijskim testovima može otkriti utjecaj promjena vratne kralješnice na samu cirkulaciju.

Kardiologija

DIJAGNOSTIČKI POSTUPCI

1. Detaljan klinički kardiološki pregled

2. Elektrokardiogram (EKG)

Elektrokardiogram (EKG) je zapis električke aktivnosti srčanih stanica i pruža vrlo važne podatke o broju i pravilnosti otkucaja, različitim poremećajima srčanog ritma, smetnjama provođenja impulsa, veličini srca i poremećajima samog srčanog mišića te stanju koronarne cirkulacije, odnosno opskrbe srčanog mišića kisikom.

 

3. Ultrazvuk srca ili ehokardiografija

Ultrazvuk srca ili ehokardiografija je slikovna metoda koja omogućuje detaljan prikaz strukture i funkcije srca, u tzv.“živoj slici“ te prikaz osrčja i velikih krvnih žila. Dopler (kontinuirani, pulsni , obojeni) dio je ultrazvučnog pregleda,a omogućuje neposrednu procjenu funkcije srčanih zalistaka, protoka krvi kao i tlakova u srčanim šupljinama i velikim krvnim žilama. Pregled ultrazvukom je neinvazivan i bezopasan, a može se ponavljati koliko puta treba.

4. Holter tlaka ili KMAT

24-satno kontinuirano mjerenje krvnog tlaka (holter tlaka ili KMAT) s usporednim praćenjem frekvencije srca pomoću malog prijenosnog uređaja, poboljšava dijagnostiku arterijske hipertenzije, omogućuje uvid u kretanje tlaka u svako doba dana i noći te pravilnu primjenu antihipertenzivnih lijekova. Omogućuje utvrđivanje ortostatske hipotenzije (pad krvnog tlaka pri stajanju) kao i tzv. hipertenzije bijele kute (fenomem kada bolesnik ima viosoki tlak u prisustvu liječnika, a uredan u normalnom okruženju kod kuće).

5. Holter EKG-a

24-satno (ili više) snimanje dvanaest-kanalnog EKG-a (holter EKG-a) vrlo je važna metoda dijagnostike poremećaja srčanog ritma i provođenja impulsa, a omogućuje (posebice uređaji s dvanaest kanalnim EKG-om) i utvrđivanje ishemije (nedostatak kisika) srčanog mišića. Nakon postavljanja, bolesnik nosi uređaj u svakodnevnom okruženju, provodi uobičajene aktivnosti i navike (osim ako ga liječnik nije drugačije savjetovao). Važno je da zabilježi sve svoje aktivnosti i pojavu simptoma kako bi se analizom zapisa EKG-a moglo utvrditi postoji li uzročna veza između tegoba i nalaza EKG-a.