Trudnoća i porod

Korisne informacije o trudnoći, prije, tijekom i nakon poroda

Trudnoća po tjednima

  1-3 TJEDAN

  Tijekom prva dva tjedna menstrualnog ciklusa tijelo vam se priprema za ovulaciju – hormoni stimuliraju jajnike za stvaranje i oslobađanje jajne stanice iz jajnika u jajovod i istovremeno signaliziraju unutrašnjosti vaše maternice, endometriju, da se zadeblja i tako pripremi za oplođenu jajnu stanicu. Oslobađanje jajne stanice – ovulacija, događa se najčešće oko dva tjedna nakon PRVOG dana menstrualnog ciklusa, ali to ovisi o dužini ciklusa, stoga ovulacija nije uvijek četrnaestog dana ciklusa. Kad dođe do ovulacije, jajna stanica počinje putovati niz jajovod, gdje se obično i oplodi.
  Kad dođe do oplodnje jajne stanice (fertilizacije), ona nastavlja svoj put k maternici, gdje će se ugnijezditi u njenoj unutrašnjosti (implantacija). Tijekom puta kroz jajovod počinje se dijeliti i kada stigne do maternice, već ima oko 100 stanica, a unutrašnjost joj je ispunjena tekućinom koja se zove blastocista. Blastocista ima dva sloja stanica – unutrašnji i vanjski. Od vanjskog će nastati posteljica, a od unutrašnjeg beba. Promjer blastociste je 0,1 – 0,2 mm. Istovremeno se formira žumanjčana vrećica, koja će bebi biti izvor hrane sve dok se ne formira posteljica koja će preuzeti tu funkciju.
  Ako se iz jajnika oslobode dvije jajne stanice i oplode ih dva odvojena spermija stvoreni su dizigotni ili dvojajčani blizanci, koji imaju različit genetski materijal. Oni mogu biti istog ili različitog spola, mogu sličiti, ali i ne moraju. Ako se jedna jajna stanica oplodi, a tek kasnije podijeli na dva dijela, dolazi do stvaranja identičnih jednojajčanih, monozigotnih blizanaca. Identični blizanci imaju isti genetski materijal tako da su istog spola i sliče. Samo jedna trećina blizanaca je identična, tj. monozigotna.

  Od oplodnje do 12. tjedna trudnoće plod se naziva embrij. Embrij se nalazi u maternici, a stanice koje se nalaze s vanjske strane razvijaju izrasline poput pipaka, kako bi se povezale s krvlju koju treba osigurati majka. Unutrašnji sloj stanica oblikuje prvo dva, a poslije tri sloja, a iz svakog od njih diferencira se drugi organski sustav – iz jednog se razvijaju mozak i središnji živčani sustav, koža, oči i uši, iz drugog pluća, želudac i crijeva, a iz trećeg srce, krv, mišići i kosti.

  Oko 5. tjedna na dijelu embrija od kojeg će nastati leđa, formira se neuralna cijev iz
  koje će nastati mozak i leđna moždina.

  SAVJET

  U slučaju da niste planirali trudnoću vjerojatno niti ne znate da ste trudni. Većina žena u ovom periodu još ne osjeća nikakve tegobe ili promjene na svome tijelu, no ako ste planirali trudnoću ili ste prošli kroz proces medicinski pomognute oplodnje, svakako je preporučljivo osigurati redovit i dovoljan unos folne kiseline.
  Folna kiselina jedan je od 8 oblika vitamina B- „B9“. U organizam se unosi putem hrane, a tijelo ju ne može samo proizvesti. Topiva je u vodi pa se višak nesmetano izlučuje mokraćom. Ukoliko se hranite zdravo, vjerojatno ste unjeli dovoljnu količinu folne kiseline, no kako ne možemo biti sigurni i uzevši u obzir ozbiljne posljedice za dijete do kojih dolazi zbog njenog manjka (oštećenje neuralne cijevi koje uzrokuje nerazvijanje djetetovog živčanog sustava), svakako povećajte unos folne kiseline putem tableta (minimalno 400 µg).
  Dugotrajne, iscrpljujuće dijete, loša prehrana, velike količine alkohola i nikotina dodatno izvlače velike količine folne kiseline iz organizma pa savjetujemo da ih izbjegavate ukoliko planirate trudnoću. Hrana bogata folnom kiselinom: zeleno lisnato povrće, mahunarke,leća, brokula, kelj,meso, teleća jetrica, riba , mliječni proizvodi, naranče, avokado, šparoge.

  5. TJEDAN

  Do sad ste vjerojatno primjetili da vam je izostala menstruacija, no još je prerano da bi se trudnoća potvrdila sa 100% sigurnošću. Ovo je period iščekivanja i u vama napetost znatno raste. Ukoliko Vam je izostala menstruacija možete napraviti kućni test na trudnoću. Test na trudnoću je trakica za urin koja detektira i vrlo nisku koncentraciju Beta-HCG-a u mokraći da se može potvrditi već i ovako rano. Možete ju kupiti u svakoj ljekarni i izvodi se kod kuće. Ukoliko test pokaže da je pozitivan, kontaktirajte svog ginekologa koji će vas naručiti na pregled. S obzirom da će djetetovo srce početi kucati oko 6. tjedna trudnoće, možete očekivati da ćete tada biti naručeni za pregled. Ukoliko se dobro osjećate, nema potrebe mirovati, dapače, krećite se i uživajte u činjenici da ćete vjerojatno kroz narednih 36 tjedana postati majka.

  Nastavite piti folnu kiselinu, ukoliko se ne hranite zdravo, počnite razmišljati o kvalitetnijoj prehrani.

  SAVJET

  Izbjegavajte bolesne ljude
  Izbjegavajte kontakt s bolesnim ljudima, posjete u bolnicama, dulji boravak u zatvorenim prostorima, vožnju javnim prijevozom. Smanjite rizik od oboljevanja jer u ovom periodu plod će početi prolaziti kroz organogenezu; proces stvaranja i izgradnje stanica, organa i organskih sustava. Određeni virusi i bakterije svojim prisustvom mogu dovesti do pobačaja ili malformacija ploda.
  Toksoplasmoza je bolest koju prenose mačke preko izmeta, pa ukoliko posjedujete mačku pripazite da je redovito cijepljena i da ne izlazi iz kuće. Također se prenosi putem prljavih ruku i neopranog voća.
  Izbjegavajte kontakt s djecom koja su u akutnoj fazi oboljenja od vodenih kozica. Iako ste preboljeli vodene kozice , još uvijek se možete zaraziti sa istim virusom i oboljeti od herpes zostera. Virus se prenosi preko posteljice i ukoliko plod oboli može doći do teških malformacija ili pobačaja.

  I am text block. Click edit button to change this text.

  6. TJEDAN

  Formira se bebina glava, a na glavi se naziru rupice iz kojih će se razviti uši, kao i zadebljanja koja će kasnije biti oči.
  Beba ima tijelo, osnovu mozga i četiri pupoljka od kojih će nastati ruke i noge. Formiraju
  se usta i čeljust. Otkucaji srca postaju ritmički i redoviti, a srce je do sad podijeljeno u dva (od četiri) dijela. No, ovaj tjedan najveća novost je da embrij raste s pupčanom vrpcom koja je njegov ​​spas za hranjive tvari i kisik, i to postaje njegov stalni pratilac za sljedećih 34-tak tjedana! Veličina bebe je sada oko 3-4 mm.

  SAVJET

  U ovom tjednu plod je već dovoljno razvijen da mu kuca srce te je ovo pravo vrijeme za prvi posjet ginekologu kako bi potvrdio trudnoću. Sigurni testovi za trudnoću su krvna pretraga na Beta-HCG te ultrazvučni pregled kod ginekologa. Ultrazvučni pregled u ovoj ranoj fazi trudnoće izvodi se putem vaginalne sonde, što znači da se sonda uvodi kroz rodnicu. Pregled je bezbolan i sasvim siguran za vas i vaše dijete. Ukoliko vam je trudnoća potvrđena, počnite ozbiljno razmišljati o zdravom načinu života.

  7. TJEDAN

  Embrij još uvijek izgleda poput punoglavca, no do kraja tjedna će poprimiti formaciju sličnu čovjeku. Tijelo se i dalje produljuje te se ruke počinju savijati na laktovima. Srce sve jače otkucava. Užurbano se razvija mozak (obje hemisfere!). Do kraja tjedna cijeli kostur embrija izgrađen od hrskavice, će u potpunosti biti formiran i zamijenjen kostima. Embrij ima formiran: probavni sustav, bubrege, jetra, srce, slezenu, slijepo crijevo. Posteljica sadrži mnogo resica koje imaju važnu ulogu u prijenosu hranjivih tvari i kisika iz krvotoka. Razvili su se primarni dišni putevi. Glava je mnogo veća od tijela. Razvijaju se očne leće, nosnice, gušterača i bronhiji. Beba je sada velika oko 8 mm – veličine zrna graška.

  SAVJET

  Simptomi koje možete osjećati u ovoj ranoj trudnoći su slični simptomima druge faze ciklusa, tzv. PMS sindromu a za njih je odgovorna povećana koncentracija hormona progesterona.
  Možete primijetiti trnce i osjetljivost grudi koje su povećane i nabrekle. Možda ćete patiti i od zatvora zbog usporenog probavnog trakta stoga redovito vježbajte i pazite da vam prehrana bude uravnotežena te da uključuje mnogo vlaknastih namirnica poput voća, povrća i cjelovitih žitarica. Bez obzira što imate potrebu ići češće mokriti jer se nakuplja više tekućine u organizmu, svakako pijte dovoljno tekućine, barem 2 litre vode dnevno.

  8. TJEDAN

  Vaša beba se mijenja iz dana u dan. Polako se formira lice, oči se sada već bolje vide i postoje usta. Nazire se vrh nosa. Najvažniji organi su već formirani – srce, mozak, pluća, bubrezi, jetra i crijeva. Počinju se granati bronhiji. Srce bebe se čuje na ultrazvuku i kuca mnogo brže od vašeg, oko 160 otkucaja/min. Formirane su oči i uši, a beba može otvarati usta. Noge i ruke se pomiču i izdužuju, beba dobiva laktove. Na ultrazvuku se mogu vidjeti mali pokreti glave i tijela. Počinju se oblikovati crijeva. Dužina bebe je oko 25 mm.

  SAVJET

  Jutarnje mučnine zapravo sasvim pogrešno opisuju stanje u kojem se nalazite. Mučnina zbog veće koncentracije hormona možda jest jača ujutro, ali na žalost, u većini slučajeva traje cijeli dan. Mučnine su vrlo česte, javljaju se u prvih 12-14 tjedana trudnoće, a rijetko do 20-tog tjedna ili tijekom cijele trudnoće. Neugodne su, mogu biti popraćene i povraćanjem ali uglavnom ne štete vama niti vašem plodu. Ponekad dolazi do pretjeranog povraćanja koje može prouzročiti dehidraciju i izgladnjivanje organizma zbog nedovoljnog unosa nutrijenata. U takvim slučajevima govorimo o stanju koje se zove Hyperemesis gravidarum i zahtjeva hospitalizaciju.
  Ukoliko imate mučnine u podnošljivim okvirima bilo bi dobro pojačati unos B6 vitamina, jer se vjeruje da upravo porast hormona u ranoj trudnoći dovodi do njegovog manjka u organizmu.
  Pokušajte sa sljedećim preporukama za suzbijanje mučnine:

  • Odmarajte se često jer umor pogoršava mučninu
  • Ukoliko od jutra osjećate mučninu, pojedite prije no što ustanete suhi kreker ili keks
  • Pijte puno tekućine, ali u malim gutljajima tijekom cijelog dana
  • Jedite često, količinski male obroke bogate ugljikohidratima kao što su: kruh, riža, tjestenina, a sadrže male količine masti
  • Jedite malo količinski ali češće
  • Jedite hladne obroke jer topli odaju mirise koji dodatno mogu prouzročiti mučninu
  • Izbjegavajte jela i mirise koji vam smetaju
  • Izbjegavajte hladna pića ili ona jako zaslađena
  • Bilo bi dobro da netko kuha umjesto vas no ukoliko to nije moguće kuhajte jela koja nisu puna mirisa i lako se pripremaju: krumpir, tjestenina i sl.
  • Pokušajte si skrenuti pažnju dalje od mučnine jer pretjerano razmišljanje o tome može i samo pogoršati mučninu
  • Nosite ugodnu odjeću koja vas ne pritišće oko struka
  • Možete pokušati smanjiti mučnine homeopatskim proizvodima ili biljkama
  • Ukoliko su mučnine unatoč svim savjetima nepodnošljive, savjetujemo Vam da probate akupunkturu koja ima odlične rezultate u suzbijanju mučnina

  9. TJEDAN

  U ovom tjednu može se vidjeti vanjsko uho vaše bebe. Počinju se formirati kosti i hrskavice, ruke i noge rastu brzo te se razvijaju prsti na nogama i rukama. Šake i prsti na rukama se vide bolje od stopala i prstiju na nogama. Crijeva počinju izlaziti iz pupčane vrpce i sele se u trbuh, jer tijelo raste i sada ima više mjesta. Beba se pokreće mnogo jasnije. Od tjemena do kraja kralježnice dugačka je oko 30 mm, a teška oko 3 g.

  SAVJET

  Sad je vrijeme za informiranje! Savjetujte se s liječnikom i počnite razmišljati o ranim pretragama u trudnoći koje se rade između 10 i 14 tjedna trudnoće kako biste se pravovremeno naručili kod nas na pregled

  KOMBINIRANI PROBIR i NIPT (Neinvazivni prenatalni test iz krvi majke).

  10. TJEDAN

  Kad biste mogli sad izbliza vidjeti svoju bebu, bili biste iznenađeni koliko
  liči na pravog čovjeka. Sve stanice fetusa su usmjerene na svojim mjestima – moždano tkivo ubrzano raste, mišići se formiraju, prsti postaju definirani. Na rukama i nogama se stvaraju zglobovi, a počinju se čak pojavljivati i nokti (ubrzo i na nogama). Ima kapke, donja i gornja polovica su spojene zajedno i fetus će držati oči zatvorene još nekoliko tjedana. Uši, koje su se (začudo) počele razvijati na vratu, kreću se na svoje normalno mjesto na obje strane glave. Hrskavice se počinju okoštavati i vaš fetus počinje dobivati prave kosti. Takav sada može progutati plodnu vodu, a njegovi organi (srce, mozak, jetra, bubrezi, crijeva) počinju raditi. Srce se sada sastoji od 4 dijela. Razvijeni su prsti na rukama i nogama, kao i većina velikih zglobova – laktovi, ramena, koljena, zglobovi na rukama i nogama. Beba pliva unutar maternice, a kada mama i tata to vide na ultrazvuku, iznenađeni su kako im se beba pokreće, a da majka još ne osjeća pokrete. To je normalno jer pokreti moraju biti dovoljno jaki, a beba dovoljno velika kako bi ih majka mogla osjetiti. Dužina bebe je oko 35 mm, a težina 5 g.

  SAVJET

  Osjećate se umorno? To je sasvim normalan simptom u trudnoći zbog hormona koji se pojačano otpuštaju i ne označava nikakve probleme. Sad je vrijeme da se dovoljno odmarate te si osim noćnog sna priuštite i obavezan odmor tijekom dana. Ispravna prehrana, i vježbanje će Vam smanjiti osjećaj iscrpljenosti.

  Možda osjećate da slabije funkcionirate na poslu zbog umora, ali pokušavajte izbjegavati kofein, ili barem smanjite unos na maksimalno jednu šalicu kave dnevno.

  Također možete osjećati glavobolju, te ukoliko je izrazito jaka smijete uzeti lijekove protiv bolova – najbolje paracetamol (Lekadol, Lupocet). Ostale lijekove protiv bolova iz skupine nesteroidnih antireumatika (Ketonal, Brufen, Voltaren) nije preporučljivo uzimati u trudnoći, osim u iznimnim situacijama.

  11. TJEDAN

  Ovog tjedna polako završava razvoj svih glavnih organa i polako se možete opustiti – prolazi razdoblje u kojem je dijete jako osjetljivo i u kojem može doći do razvoja teških anomalija. Vaša beba ulazi u razdoblje brzih promjena i za nekoliko tjedana dužina će joj se udvostručiti. Formiraju se jajnici i testisi te vanjski spolni organi, ali je čak i na vrlo dobrim ultrazvučnim aparatima teško sa sigurnošću reći je li beba djevojčica ili dječak. Glava je još uvijek nesrazmjerno velika – otprilike čini jednu polovinu tijela. Kapci su zatvoreni, a ovog ili sljedećeg tjedna počinje cirkulirati krv između bebe i maternice te posteljica počinje vršiti svoju funkciju ishrane putem majčine krvi. Dužina bebe od tjemena do kraja kralježnice je oko 55 mm, a težina 10 g.

  SAVJET

  Polako završava prvo tromjesečje te možete odahnuti jer završava razdoblje u kojem je povećani rizik spontanog pobačaja. Ukoliko već do sad niste podijelili sretnu vijest s okolinom, vjerojatno ćete sad polako objasniti bližnjima tajnu Vašeg posebnog sjaja i sreće!

  12. TJEDAN

  Od ovog tjedna vaša beba se zove fetus. S 12 tjedana fetus (beba) je potpuno formiran, ima sve organe, mišiće, udove i kosti – od sada do rođenja samo raste
  i sazrijeva. Glava postaje okrugla. Vide se i kralježnica, ruke i noge; prsti na nogama i rukama su potpuno razdvojeni. Ima lijepi profil i skače na sve strane. Na prstima ruku i nogu počinje razvoj noktiju. Nakuplja se plodna voda jer bebini bubrezi počinju stvarati i izlučivati mokraću. Mišići u zidu crijeva počinju vježbati pokrete peristaltike – crijevne pokrete koji služe za probavu hrane. Hipofiza počinje stvarati hormone. Dužina bebe od
  tjemena do kraja kralježnice je oko 65 mm, a težina 18 g.

  SAVJET

  S obzirom da su svi organi razvijeni, sad je vrijeme da se napravi detaljan ultrazvučni pregled (mini anomlay scan) te probiri za kromosomske greške ploda.

  KOMBINIRANI PROBIR: Kako bi se pravovremeno otkrile moguće kromosomopatije i malformacije ploda, trudnicama se preporuča napraviti rani kombinirani probir, između 11. i 14. tjedna trudnoće. Rani kombinirani probir najefikasnija je metoda koja se koristi i detektira do 90% trudnoća s Downovim sindromom i drugim kromosomskim grešakama.
  Kromosomopatije i malformacije ploda jedan su od glavnih uzroka perinatalne smrtnosti i morbiditeta. Iako je velika većina djece potpuno zdrava, u 3-5% sve novorođenčadi javljaju se urođene anomalije. Jedno od stotinu djece ima fizički ili mentalni hendikep, a jedno od najčešćih uzroka takvog stanja je Downov sindrom (višak kromosoma 21). Svaka žena nosi rizik rođenja djeteta sa sindromom Down ili nekom drugom kromosomskom greškom, ali on je viši kod trudnica starije životne dobi.

  NIPT prenatalni test (NIFTY, Tranquility, Harmony) je neinvazivan test, za otkrivanje mogućih trisomija ploda poslije 10. tjedna trudnoće. Temelji se na uzimanju venske krvi i daljnjoj analizi DNK ploda iz majčine krvi. Test je i za trudnicu i za plod sasvim bezopasan.
  S neinvazivnim testom NIFTY s više od 99 % pouzdanošću utvrđujemo moguću prisutnost ili odsutnost trisomije kromosoma 21, 18 i 13 te spolno vezanih kromosomskih grešaka. Negativan rezultat testa obično znači da trudnica nosi zdrav plod i da drugi testovi nisu potrebni. Mogući pozitivan rezultat znači da je trisomija vrlo vjerojatno prisutna. U tom slučaju se trudnici savjetuje obavljanje dodatnog, potvrdnog testa.

  13. TJEDAN

  Lice bebe polako dobiva svoj konačni oblik jer se oči približavaju, a uši pomiču na uobičajeno mjesto. Glava polako počinje usporavati svoj rast, a tijelo brže raste pa ona ne djeluje tako velika u odnosu na tijelo – kada se beba rodi glava bi trebala biti oko 1/4 dužine cijelog tijela. Crijeva se povlače još dublje u tijelo, jetra počinje izlučivati žuč a gušterača inzulin. Dužina bebe od tjemena do kraja kralježnice je 75 mm, a težina 30 grama.

  SAVJET LIJEČNIKA

  Sad kad se mučnina i druge tegobe karakteristične za prvo tromjesečje polako povlače, vjerojatno ćete primijetiti kako vam se vraća apetit. I izraženiji je nego prije. Ovo je vrijeme kada brojne žene kažu kako je “beba gladna”. Pripazite da jedete dovoljno, ali imajte na umu da ne trebate baš jesti za “dvoje”.
  Savjeti o pravilnoj prehrani i dobitku težine u trudnoći. – PREHRANA U TRUDNOĆI

  Sad preporučujemo da umjesto folne kiseline počnete uzimati neki multivitaminski prenatalni pripravak (Elevit, Prenatal), te Omega 3 masne kiseline 1000 mg dnevno jer imaju pozitivan učinak da razvoj mozga bebe. U slučaju da već imate manjak željeza i manje vrijednosti hemoglobina u krvi, preporuča se uzimati dodatno i pripravke željeza uz C vitamin koji pomaže njegovu apsorpciju.

  14. TJEDAN

  Kada bi vaše dijete moglo razumjeti vaše šale, ovaj biste tjedan mogli razaznati osmjeh na njegovom licu (ili mrštenje, ako niste dobro ispričali vic). Usta vašeg fetusa se čak mogu otvarati i zatvarati, a počinju se javljati refleksi gutanja i sisanja (palac!). Mišići lica u punom su pokretu, grlo, dušnik, grkljan i glasnice su na mjestu. Naravno, glasnice još ne mogu proizvoditi zvukove jer fetus pluta u tekućini, no već se spremaju za prvi plač nakon poroda. Iz tjedna u tjedan vaš fetus sve više nalikuje na malu osobu koju ćete upoznati pri porodu. Do sada su se oči već pomakle na svoje pravo mjesto na vrhu lica, a uši su se preselile s vrata na strane glave. Čeljusti su se formirale već pred neko vrijeme, a nepce se upravo zatvara, odostraga prema naprijed. Beba je mnogo elastičnija, može pomicati glavu, usta, ruke, zglobove, noge i stopala, čak i prste na nogama. Vrat je duži i jači, do prije nekoliko tjedana bebina brada se morala naslanjati izravno na grudni koš, a sada više ne mora. Otkucaji srca sve se jasnije čuju na ultrazvuku i dvostruko su brži nego kod odraslih, oko 160 otkucaja/min. Oči se i dalje razvijaju i pomiču, a uši su sve bliže svom konačnom položaju. Sve više ima i plodne vode, koja se svaka tri sata iznova stvara. Poznato je kako se plodna voda dijelom sastoji i od bebine mokraće, ali točan sastav još uvijek nije sasvim poznat. Beba pliva u plodnoj vodi, čime se amortiziraju svi pokreti majke, a ona i ispunjava dišne puteve bebe prije rođenja. Posteljica postaje sve važnija, kako za ishranu djeteta, tako i kao prepreka nekim infekcijama. Još uvijek se razvijaju vanjski spolni organi, ali se sada već lakše može vidjeti spol bebe.

  SAVJET

  S obzirom da je prošlo ‘rizično’ prvo tromjesečje, ukoliko je sve u redu možete se savjetovati s liječnikom o vježbanju u trudnoći. Ako niste bili aktivni prije trudnoće, sada je najbolje vrijeme za odabir sigurne aktivnosti kojom se možete baviti do kraja trudnoće. Plivanje, hodanje i joga su izvrsni odabiri. Mnogi stručnjaci smatraju da je upravo plivanje najbolja vrsta vježbe za trudnice. Plivanje nije samo odlična kardiovaskularna tjelovježba, nego je i vrlo nježno za vaše zglobove koji su skloniji ozljedama tijekom trudnoće. Ne preporučamo plivanje u bazenu zbog češće mogućnosti prijenosa infekcija tijekom trudnoće koje mogu uzrokovati prijevremeni porod, ali ako ste trudni tijekom ljetnih mjeseci, svakako Vam preporučamo plivanje u moru. Ukoliko ste bili aktivni i prije trudnoće, slobodno nastavite s istom vrstom vježbanja, ali izbjegavajte vježbe koje uključuju trbušne mišiće te dizanje utega. Slušajte svoje tijelo i odaberite vrstu i količinu fizičke aktivnosti koja Vam najbolje odgovara!

  15. TJEDAN

  Do kraja tjedna, utvrdit će se uzorak vlasišta vašeg dijeteta. Možda će početi nicati i pokoja vlas, iako kosa obično nije uočljiva još nekoliko tjedana. Naravno, to nije jamstvo da će se vaše dijete roditi s kosom, neka djeca ostanu ćelava i nekoliko mjeseci nakon rođenja. Kosti bebe svakim danom postaju sve čvršće – ne zaboravite svaki dan unijeti dovoljno kalcija (mlijeko i mliječni proizvodi). Koža je tanka i prozirna, po njoj se javljaju fine, tanke dlačice – lanugo dlačice, koje će od sada rasti po koži bebe. Ova pahuljasta dlaka koja štiti osjetljivu kožu od plodne vode obično nestane neposredno prije ili poslije poroda. Ispod lanuga nalazi se tanki sloj kože kroz koji se naziru krvne žile koje već provode krv. Nastavlja se razvoj usta, vaš fetus možda već sisa palac, a grimase lica sada su već stalna pojava. Beba sada zaista liči na čovjeka, noge su joj duže od ruku, a kosti svakim danom postaju čvršće. Dužina bebe od tjemena do zdjelice je 10 – 12 cm, težina oko 80 -100 g.

  SAVJET LIJEČNIKA

  S obzirom na nalaze ranih testova probira na kromosomske greške (Sy Down) liječnik će Vas savjetovati o mogućoj potrebi invazivnog zahvata za konačnu dijagnozu.
  AMNIOCENTEZA

  16. TJEDAN

  Tijekom ovog tjedna, zahvaljujući izravnavanju mišića, vaš fetus radi na tome da podigne glavu i vrat iz savijenog položaja. Ako se uspije malo izravnati, moći će sjediti. Fetus također često pomiče ruke i noge, a takva tjelovježba mogla bi čak izazvati i znojenje jer su se žlijezde znojnice već formirale (naravno, vaša maternica održava optimalnu temperaturu okoline). Od sada pa do 20. tjedna, možda ćete po prvi put uspjeti osjetiti pokret. No, ne brinite ako još uvijek ništa ne osjećate. Oči su sada tamo gdje će i ostati i razvijaju se refleksi poput treptanja. Počinju se razvijati pluća – razdoblje od sada do sredine petog mjeseca je najvažnije za razvoj pluća. Noge su sada duže nego ruke i beba često pomiče i noge i ruke, a budući ima dosta plodne vode, može se slobodno pokretati a da vi to još uvijek ne osjetite. Beba mokri u amnionsku tekućinu svakih 40 – 45 minuta. Formiraju se linije na koži prstiju pa će beba imati svoje otiske. Na živcima se stvara mijelin, koji ubrzava prijenose impulsa kroz živčani sustav. Cirkulacija bebe postaje funkcionalna – pupčana vrpca raste i zadebljava se. Dužina bebe je 14 – 16 cm, težina oko 90 g.

  SAVJET LIJEČNIKA

  Vrijeme je za sljedeći ginekološki pregled i detaljan ultrazvučni pregled. Sad je vrijeme za evaluaciju dodatnih ultrazvučnih markera drugog tromjesečja (krvne žile pupkovine, proširenje pijelona bubrega, ciste koroidnih plexusa u mozgu, proširenje lateralnih ventrikula mozga, veličina mokraćnog mjehura, provjera ekstremiteta, srca, želuca, dijafgrame, kralježnice) Ukoliko se i na ovom pregled utvrdi da je sve Ukoliko su Vam rani testovi probira (rani kombinirani probir i NIPT) pokazali nizak rizik, i na ovom pregledu se ne detektiraju nikakvi dodatni ultrazvučni markeri kromosomskih grešaka, možete odahnuti jer je s velikom vjerojatnošću isključena mogućnost postojanja kromosomske greške kod fetusa. Također, na ovom pregledu bi u većini slučajeva mogli definitivno otkriti da li nosite dječaka ili djevojčicu!

  17. TJEDAN

  Ovog tjedna fetus se počinje lagano debljati. Mast koja nastaje, zvana još i adipozno tkivo, pomaže u stvaranju i zadržavanju tjelesnih masti. Masno tkivo važno je i za metabolizam jer je izvrstan izvor energije. Ovo je razdoblje izuzetnog rasta. Fetus u ovoj fazi već nekoliko tjedana usavršava dva osnovna refleksa: sisanje i gutanje. Do rođenja, imat će gotovo sve reflekse kao i vi, reflekse koji će joj pomoći da preživi i upozna svijet koji ga okružuje. Ako nosite curicu, poseban komplet tkiva razvija joj se u maternicu i vaginu. Ako ćete dobiti dječaka, ista ta tkiva kreću drugim putem: penis se već formirao, a počela se oblikovati i prostata. Stanice koje izlučuju testosteron, koje su nastale prošli mjesec, ključne su za usklađivanje ovih razvoja. Razvijaju se uši, beba postaje osjetljivija na zvuk i čuje vaše srce. Oči su sada usmjerene sasvim naprijed. Ako je beba dječak, počinje mu se razvijati prostata. Kosti nastavljaju okoštavanje, dalje se razvijaju jagodice na prstima. Koža fetusa (bebe) je prozirna – vrlo je malo potkožnog masnog tkiva. Dužina bebe je 21 cm, težina 140 g.

  SAVJET LIJEČNIKA

  U drugom tromjesečju su učestali probavni problemi kod većine trudnica koji uzrokuju zatvor. Hormonalna promjena tijekom trudnoće smanjuje aktivnost vašega probavnog trakta. Srećom, manje promjene u prehrani mogu uvelike pomoći u stabilizaciji probavnog trakta. Pokušajte piti dovoljno vode te jedite hranu bogatu vlaknima, uključujući šljive, mekinje i salate. Ukoliko Vam je liječnik dozvolio vježbanje u trudnoći, svakako vježbajte svakog dana. Vježba potiče cirkulaciju krvi prema svim organima, uključujući crijeva, te jača mišiće.

  Uzimanje magnezija od 300 mg dnevno (najbolje prah koji se otapa u ustima – Biolektra direkt, Dietfarm) može pomoći pokretanju probave i također će smanjiti grčeve u nogama koji se često javljaju.

  18. TJEDAN

  Debelo crijevo već je pričvršćeno na stražnju stranu zida trbušne šupljine, a stvaraju se mnoge probavne žlijezde. Ovaj probavni sustav u razvoju već nekoliko tjedana obavlja svoje osnovne funkcije: fetus guta plodnu vodu koja potom dolazi do želuca i crijeva. Sada se ta voda spaja s mrtvim stanicama i izlučevinama u crijevima i tvori mekonij. Mekonij je zeleno-crna tvar nalik katranu kojom će vaša beba napuniti svoju prvu pelenu. Beba i posteljica su otprilike iste veličine. Posteljica od sada raste u promjeru, ali ne i u debljini. Na ultrazvuku se vidi kako beba sisa, guta i trepće, trepavicama koje su tek počele rasti. Počinju se stvarati obrve. Dužina bebe je oko 20 cm, a težina oko 200 g.

  SAVJET LIJEČNIKA

  Počeli ste nešto čudno osjećati u trbuhu? Trudnice kojima je to prva trudnoća osjete pokrete oko 20og tjedna trudnoće, dok one koje su to iskustvo već osjetile u prijašnjoj trudnoći mogu primijetiti pokrete već oko 16og tjedna trudnoće. S obzirom da je vaša bebica još uvijek toliko mala, ono što osjetite vjerojatno neće biti snažan udarac nego nježno treperenje, kao da imate leptiriće u trbuhu.

  19. TJEDAN

  Ranije se beba mjerila od tjemena do trtice, a sada se već mjeri od glave do pete. Rast u dužinu se malo usporava, ali na težini i dalje dobiva ubrzanim tempom. Organi i dalje sazrijevaju. Možda još uvijek ne znate spol svog djeteta, ali ako nosite curicu, njen je reproduktivni sustav već formiran. Vagina, maternica i jajovodi su na mjestu, a jajnici sadrže više od 6 milijuna primitivnih jajnih stanica. Kada se vaše dijete rodi, broj će pasti na oko 1 milijun, što je ukupan broj jajašaca koje će ikada imati. Zar ne fascinira činjenica da je jajna stanica iz koje je nastala vaše dijete stara koliko i vi te je samo čekala svoj red dok ste vi odrastali. Ako nosite dječaka, stvari također idu svojim tijekom. Muški reproduktivni sustav je skoro u potpunosti razvijen. Testisi su se formirali i izlučuju testosteron još od 10. tjedna vaše trudnoće. Genitalije, koje su postale muške tijekom prvog tromjesečja, nastavljaju rasti: mošnje su do sada većinom vidljive. Mliječni zubi su razvijeni, a sada se, iza njih, počinju formirati i trajni. Zajedno s lanugo dlačicama, na bebinoj koži stvara se i verniks kazeoza, bijeli sirasti premaz koji štiti kožu vaše bebe. Ovaj sloj nalik vosku štiti kožu vaše dijete od učinaka plutanja u plodnoj vodi. Većina verniksa će nestati prije poroda, osim kod preuranjenog poroda. Djeca rođene prije roka često se rode prekrivene s mnogo verniksa. Čak i djeca rođena na vrijeme imaju malo verniksa u naborima kože. Zamislite kako bi vaša koža izgledala kada biste proveli u vodi devet mjeseci. Sada se na grafikonu rasta bilježi ubrzanje, stoga tijekom idućih tjedana možete očekivati velike pomake. Možete osijetiti udarce djeteta kao i što možete stetoskopom osluškivati otkucaje srca vaseg djeteta.

  Dužina bebe je oko 23 cm, a težina oko 230 g.

  Savjet liječnika

  S rastom maternice, ligamenti koji je podupiru moraju se rastegnuti. Ponekad ti rastegnuti ligamenti mogu uzrokovati oštru ili tupu bol u donjem dijelu vašeg trbuha, obično na jednoj ili drugoj strani. Vjerojatno je najzamjetnija kad iznenada promijenite položaj ili se ustanete sa stolice ili iz kreveta. Kao i s većinom neugodnih osjeta tijekom trudnoće, odmor obično pruža najveće olakšanje. Iako je bol kružnih ligamenata prilično česta i potpuno normalna u trudnoći ako bol postane intenzivna, svakako nam se obratite jer moramo isključiti ozbiljnije uzroke boli u trudnoći.

  20. TJEDAN

  Sada smo na pola trudnoće i beba sada provodi otprilike istu količinu vremena u spavanju i u budnom stanju, kao što će i kada se bude rodila. U ovom razdoblju počinje izuzetno brzi razvoj mozga, koji će trajati do pete godine života djeteta.

  Vaše dijete zaista počinje doživljavati svijet oko sebe, ma koliko on bio ograničen. Mozak užurbano radi na razvoju živčanih centara namijenjenih osjetilima koja se polako bude. Fetus počinje odgovarati na promjene u svijetu koji je okružuje: na vaše kretanje, zvukove okoline, pa čak i okus plodne vode. Vjerojatno ste već osjetili kako se prevrće i rita u vašem trbuhu. Sada možda osjetite i ritmično trzanje (štucanje). Većina djece štuca u maternici, vjerojatno zbog grčeva u nedovoljno razvijenoj dijafragmi. Ne možete ništa učiniti kako biste zaustavili štucanje, ali za to nema ni potrebe – neće naštetiti vašem djetetu, niti sada, niti nakon poroda. Nakon što se pred nekoliko tjedana formiralo vlasište, kreće rast prave kose. Većina ovih vlasi otpast će dva tjedna nakon rođenja. Razvijaju se i drugi dijelovi glave: kosti unutarnjeg uha sada su u potpunosti formirane, a nos počinje dobivati svoj prepoznatljivi oblik.

  Beba se stalno pomiče – to što vi toga niste svjesni cijelo vrijeme ne znači da ona miruje. Želite li je osjetiti, primirite se i koncentrirajte – još uvijek to nisu jaki pokreti i nisu suviše česti. Ako blago pritisnete trbuh, vidjet ćete kako će i to izazvati bebine pokrete. Dužina bebe je oko 25 cm, a težina 280 – 300 g.

  SAVJET LIJEČNIKA

  Vrijeme je za sljedeći pregled i detaljan ultrazvučni pregled svih organa fetusa – ANOMALY SCAN. Beba je sad veća te je lakše uočiti detalje razvoja srca i mozga koji se do sad možda još nisu vidjeli. Ovo je vrijeme da svakako napravite 4D ultrazvučni pregled u našoj bolnici na najboljim aparatima na svijetu (GE Voluson E8). Pregledu može prisustvovati i otac te ćete tijekom sat vremena koje naši stručnjaci izdvajaju za ovaj pregled imati prilike upoznati vašu bebu, vidjeti kako izgleda i saznati ono što je najbitnije – da je rast i razvoj bebe uredan. A uz to ćete dobiti i snimku cijelog pregleda i izrađene fotografije vaše bebe te materijale na DVD i CD u. Naše trudnice imaju mogućnost i direktan uvid u slike s pregleda putem ove aplikacije.
  Link na tekst 4D ultrazvuk

  21. TJEDAN

  Faza brzog rasta se malo usporava, srce jača i noge dobivaju proporcije kakve će imati nakon rođenja. Sluh je sve bolje razvijen, pa beba može čuti i zvukove iz vanjske sredine. Početne sitne pokrete sada pretvara u dosta snažnije udarce, ako se jako pomiče i to vam smeta, blago joj pričajte i nježno držite trbuh. Dužina bebe je oko 28 cm, a težina oko 370 g.
  Probavni sustav je razvijen dovoljno da može apsorbirati vodu iz amnionske tekućine koju guta. Iako bubrezi dijeteta uklanjaju neke otpadne tvari iz njegove krvi i stvaraju urin, u amnionskoj tekućini nema ga puno. Većina otpadnih tvari preko posteljice ulazi u vaš krvotok i potom se filtrira u bubrezima. Osjetila vašeg dijeteta svakodnevno se razvijaju pa se tako formiraju papile, na ultrazvuku možda „ulovite‟ dijete kako siše prst ili miluje lice.

  SAVJET

  Čestitamo – na pola ste puta svoje trudnoće! Puno ste toga prošli u protekla četiri i pol mjeseca. Vaša je maternica tri puta veća nego na početku, možete i primijetiti da je vrh maternice u ravnini s vašim pupkom. S obzirom da se koža rasteže, morate se posebno posvetiti njezi kože u trudnoći i prevenciji nastanku strija. Strije se prvo pojavljuju na trbuhu gdje se koža najviše rasteže. Mogu biti od veoma blage ružičaste do gotovo smeđe boje, no to sve ovisi i o vašoj prirodnoj boji tena. Nakon trbuha mogli bi primijetiti strije i na grudima, bokovima i stražnjici. Iako sve ovisi o kvaliteti vaše kože i genetskoj sklonosti svaka mi Vam savjetujemo da se njegujete posebnim uljima i kremama koje održavaju elastičnost kože i sprečavaju pojavu strija. Iako će i uz redovito nanošenje preparata za njegu, postojati mogućnost da se do poroda strija razviju, osjećat ćete se bolje ako ste učinili sve što možete da ih spriječite. Koristite samo prirodnu kozmetiku koja je sigurna za Vas i bebu – NIKEL.

  22. TJEDAN

  Kapci i obrve su formirani, a mozak se počinje ubrzano razvijati. Kosti bebe su sada već čvrste, a ubrzano joj sazrijevaju i živčane stanice. Očvršćuju se kosti ušiju – čekić, stremen i nakovanj te sada beba bolje čuje. Pod zubnim mesom se mogu primjetiti zubni pupoljci. Gušterača se i dalje razvija, a glava je prekrivena mladom kosom. Koža ima velike bore po sebi koje će nestati kada se dijete udeblja do kraja trudnoće.

  Dužina bebe je oko 30 cm, a težina oko 420 g.

  SAVJET LIJEČNIKA

  Akne. Vaša koža se sada vjerojatno iščistila, ali zbog povećane proizvodnje masnoće mogu se pojaviti akne. Umivajte se nježnim sapunom ili sredstvom za čišćenje lica dva puta na dan i koristite šminku i kreme bez ulja. NIKEL
  Proširene vene i kapilare. Kako trudnoća odmiče, raste pritisak na vene u nogama. Vjerojatnost da dobijete proširene vene su veće ako ih već ima netko u vašoj obitelji. Također, pogoršavaju se sa svakom sljedećom trudnoćom i godinama. Da bi spriječili ili ublažili proširene vene, nosite specijalne trudničke čarape sa steznicima, vježbajte svaki dan, protežite noge i stopala kad god je to moguće, spavajte na lijevoj strani. Sjedenje prekriženih nogu ili višesatno stajanje mogu samo pogoršati stanje. Na nogama ili licu možete primijetiti i kapilare (grupa tankih krvnih žila na površini kože). Iako mogu biti neugledne, ove kapilare ne uzrokuju neke komplikacije i obično nestaju nakon porođaja. NIKEL

  23. TJEDAN

  Tijelo postaje proporcionalno s glavom. Koža je nježno ružičasta i još uvijek prozirna. Razvijaju se krvne žile u plućima kao posljednje pripreme za disanje. U mozgu se razvijaju milijarde stanica u narednih nekoliko tjedana, a to će kontrolirati djetetove pokrete, kao i osjetilne i druge osnovne životne funkcije poput disanja.
  Ako nosite djevojčicu, u njenim jajnicima se već stvaraju jajne stanice, a kod dječaka su skrotumi (mošnje) dobro razvijeni. Počinje se stvarati mekonij, bebina prva stolica. Dužina bebe je oko 31 cm, a težina 480 – 500 g.

  SAVJET

  U ovom je razdoblju moguća pojava otoka na zglobovima i stopalima. Loša cirkulacija u nogama, potpomognuta promjenama u kemijskom sastavu krvi, dovodi do zadržavanja vode, zbog čega se pojavljuju otoci (edemi). Organizam će izbaciti višak tekućine nakon porođaja, i to je razlog što ćete često mokriti i znojiti se nekoliko dana nakon porođaja. U međuvremenu, lezite na lijevu stranu ili podignite noge kad god možete, istegnite noge dok sjedite i izbjegavajte sjedenje ili stajanje na jednom mjestu dulje vrijeme. Također, vježbajte da biste poboljšali cirkulaciju i nosite pomoćne čarape i udobnu obuću. Nemojte zbog oticanja smanjiti unos tekućine jer vam je ona potrebna u prevenciji dehidracije. Pretjerano oticanje može biti znak ozbiljnog stanja – preeklampsije.

  24. TJEDAN

  Bebino tijelo se polako popunjava. Sada bebu već dobro osjećate i znate prepoznati kada je budna, a kada spava – sama uspostavlja neki svoj ritam ponašanja. Usta i usne postaju osjetljive, oči reagiraju na jak izvor svjetlosti ako se usmjeri u trbuh te se počinju otvarati nosnice. Poboljšavaju se refleksi. Djetetovo tijelo tek sada počinje proizvoditi bijela krvna zrnca kako bi se borilo protiv infekcija, a pluća su se razvila taman toliko da mu pruže mogućnost preživljavanja u inkubatoru pod intenzivnom njegom. No ono nastavlja vježbati disanje udišući amnionsku tekućinu u svoja pluća.

  Dužina bebe je oko 30 – 32 cm, a težina oko 550 – 600 g.

  SAVJET

  Vrlo je važno prilkom svakog posjeta liječniku pratiti krvni tlak i urin. Krvni tlak može biti malo povišen tijekom trudnoće zbog povećane količine krvi i snage kontrakcija vašeg srca. Međutim, ako vam je krvni tlak previsok, vaš liječnik bi trebao pripaziti na znakove preeklampsije, komplikacije u trudnoći koju karakteriziraju visok krvni tlak, edemi (otekline) i proteini u urinu. Preeklampsija se događa kod oko 7 posto trudnica i može liječiti, posebice ako se rano dijagnosticira. Rana dijagnoza je ključna: u najozbiljnijim slučajevima, preeklampsija može uzrokovati smanjeni protok krvi u vašu posteljicu što znači i prema vašoj bebi. Ako primijetite simptome preeklampsije, uključujući mutan vid, glavobolje ili iznenadno oticanje stopala ili šaka, odmah nazovite liječnika.

  LINK NA POVIŠENI KRVNI TLAK

  25. TJEDAN

  Jeste li već osjetili kako vam beba štuca? Štucanje je, u stvari, reakcija na to što, vježbajući disanje, beba udiše i izdiše plodovu vodu i ponekad proguta više nego što bi trebalo. Vaše dijete se sada može primiti za stopala i stisnuti šake te može pokazati veću sklonost prema desnoj ili lijevoj ruci. Nastavlja se brzi razvoj pluća i otvaraju se nosnice. Zanimljivo je da se već sada visoko u čeljusti razvijaju trajni zubi koji, naravno, neće izaći sve dok mu u dobi od oko šest godina ne ispadnu mliječni. Živci oko usta pokazuju sve veću osjetljivost i tako se pripremaju za pronalazak bradavice kada se dijete rodi. Iako je spol djeteta davno određen, genitalije tek sada postaju kompletne.

  Dužina bebe je oko 32 – 34 cm, a težina oko 650 – 700 g.

  SAVJET

  U trudnoći je normalno da mokrite češće nego inače, te Vas čak i nekoliko puta tijekom noći budi potreba za mokrenjem. Rutinski kontroliramo količinu bakterija u urinu (urinokultura) bar dvaput tijekom trudnoće, a i češće ukoliko imate simptome (peckanje i bolovi pri mokrenju, jako učestalo mokrenje, sklonost infekcijama mokraćnog sustava). U slučaju potrebe svakako se preporuča liječenje tijekom trudnoće, čak i ako se nađe manja količina bakterija u urinu. Ukoliko ste skloni mokraćnim infekcijama, savjetujemo uzimanje dovoljne količine tekućine i brusnice. Neki preparati s ljekovitim biljem poput uvinog čaja nisu preporučljivi u trudnoći jer nije dokazano njihovo moguće štetno djelovanje.

  LINK na Infekcije mokraćnog sustava

  26. TJEDAN

  Krvne žile u plućima počele su se razvijati tijekom prethodnog tjedna, a ovog tjedna se počinje razvijati i samo plućno tkivo. Pluća počinju izlučivati surfaktant, smjesu koja prekriva unutrašnjost plućnog tkiva i omogućuje širenje pluća tijekom disanja, sprečavajući da se pluća slijepe. Ispod kože se razvija potkožno masno tkivo koje će omogućiti regulaciju temperature poslije rođenja – sada ga ima 2 – 3%. Poboljšavaju se funkcije sisanja i gutanja. Živci u djetetovim ušima se sve više razvijaju i ono postaje sve osjetljivije na zvučne podražaje iz okoline (može vas čuti vas kako razgovarate s nekim). Oči, koje su mjesecima zatvorene, sada su gotovo u potpunosti razvijene i spremne za otvaranje. Kralježnica jača i postaje gipkija kako bi poduprla tijelo u razvoju. Dužina bebe je oko 34 cm, a težina 700 – 800 grama.

  SAVJET

  Kako bismo isključili gestacijski dijabetes svim trudnicama se preporuča učiniti OGTT (Oral glucose tolerance test) između 24. i 28. Tjedna trudnoće. Test se izvodi u laboratoriju tako da se provjeri vrijednost šećera u krvi natašte, nakon toga morate popiti čašu vode sa određenom dozom šećera te se izvadi krv još nakon jednog i dva sata kako bi se provjerile vrijednosti šećera nakon opterećenja. Na rezultate može utjecati ako tijekom testa povraćate ili se prekomjerno krećete, a i pripazite da dan prije testiranja ne jedete slatko. Ukoliko je nalaz uredan, vjerojatno je da više nećemo morati ponavljati test u trudnoći.

  Više o gestacijskom dijabetesu – link.

  27. TJEDAN

  Tijekom ovog tjedna mozak nastavlja svoj brzi razvoj a pluća svoje sazrijevanje. Kapci su dobro razvijeni i beba može otvoriti oči. Sisanje sada postaje jedna od najdražih aktivnosti, čime ono jača svoje mišiće lica i čeljusti, a sisanje vjerojatno i djeluje smirujuće na njega. Papile na jeziku i s unutrašnje strane obraza razvijene su,a funkcije velikog mozga postaju sofisticiranije. Djetetu su narasle i trepavice koje će štititi osjetljive očne jabučice. Dužina bebe je oko 36 cm, a težina 800 – 900 g.

  SAVJET

  Kako prepoznati ‘lažne od ‘pravih’ trudova?
  Braxton Hicks kontrakcije, također poznate i kao tzv. ‘lažni’ ili ‘pripremni’ trudovi, su sporadične kontrakcije maternice koje se mogu javljati i u vrlo ranoj trudnoći, ali ih trudnice obično počnu osjećati tek u drugom, i posebno trećem tromjesečju trudnoće. Dobile su naziv po engleskom liječniku Johnu Braxtonu Hicksu koji je 1872. primijetio da puno žena osjeća kontrakcije maternice prije samog početka poroda. Takve kontrakcije nisu redovite, znači ne javljaju se u pravilnim razmacima, traju oko jedne minute te obično nisu bolne već uzrokuju blažu nelagodu. S obzirom da je maternica jedan veliki mišić, normalno je da se povremeno potpuno stisne što trudnica može osjetiti kao izrazito tvrd trbuh, pravilnog okruglog oblika. Smatra se da one pomažu tijelu u pripremi za porod, ali ne moraju utjecati na skraćenje vrata maternice. Ne osjećaju ih sve trudnice tijekom trudnoće, dok ih neke osjećaju svakodnevno kroz više tjedana. Budućim majkama, pogotovo trudnicama koje očekuju svoje prvo dijete je ponekad teško razlikovati Braxton Hicks kontrakcije od pravih trudova i početka poroda. Ukoliko su kontrakcije maternice nepravilne te se javljaju samo nekoliko puta dnevno bez povećanja intenziteta i uzrokuju samo stezanje trbuha bez bolova u leđima obično se radi o tzv ‘lažnim trudovima’. Načini na koji se one mogu umanjiti je uzimanje dovoljno tekućine (dehidracija može uzrokovati stezanja), promjena položaja tijela, mirovanje, redovno mokrenje (pun mjehur može pojačati osjećaj pritiska) te relaksirano duboko disanje. Ako unatoč tim postupcima kontrakcije povećavaju frekvenciju i intenzitet te se javljaju više od 4 puta u sat vremena (čak ako i nisu bolne), ako iscjedak iz rodnice postaje sluzav i vodenast, te ako postoji i najmanji znak krvarenja, trudnice prije 37 tjedna trudnoće se svakako trebaju što prije javiti svom liječniku da se isključi opasnost od prijetećeg prijevremenog poroda. Ukoliko se radi o terminskoj trudnoći obično savjetujemo trudnicama da se jave u rodilište kad postanu sigurne da se radi o pravim trudovima, a ne Braxton Hicks kontrakcijama, što znači da su kontrakcije bolne, a osim trbuha, uzrokuju i bolnost donjeg dijela leđa i zdjelice te traju najmanje 60 sekundi, i ponavljaju se redovno svakih 10 do 5 minuta kroz barem sat vremena.
  LINK na PRIJEVREMENI POROD

  28. TJEDAN

  Beba ima obrve i trepavice, kapci su otvoreni, a oči do kraja formirane. Površina mozga je smežurana – vijuge povećavaju površinu mozga, a time i broj stanica. U mozgu se još uvijek razvijaju milijarde neurona, te se dalje normalno deblja kao priprema za vanjski svijet. Mozak sada kontrolira ritmične pokrete disanja i tjelesnu temperaturu. Tijelo je sve više zaobljeno, a koža sve manje naborana. Tonus mišića se povećava. Pluća mogu izvoditi pokrete disanja, ali bi se beba, da se sada rodi, mučila dok diše, a i svi ostali organi bi bili jako nezreli, što bi zahtijevalo dugotrajnu posebnu njegu. Beba može prepoznati vaš glas, udiše i izdiše plodovu vodu, koju isto tako guta, ali i mokri u nju. Koštana srž potpuno preuzima stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Dužina bebe je 35 – 37 cm, a težina oko 1000 g.

  SAVJET

  Ako su prva testiranja krvi pokazala da ste Rh negativni, potrebno je ponoviti testove senzibilizacije iz krvi da se isključi postojanje protutijela u Vašem krvotoku. Ako Vam je ovo prva trudnoća, iznimno je mala vjerojatnost da su se protutijela pojavila koja mogu uzrokovati ozbiljnu bolest u trudnoći – Rh imunizaciju. Odredit će se krvna grupa i Rh faktor novorođenčeta odmah po rođenju, te ako se utvrdi pozitivan Rh faktor, vi ćete tada primiti “anti-D” injekciju da biste zaštitili buduće trudnoće i na taj način smanjiti u potpunosti rizik od imunizacije.

  29. TJEDAN

  Beba sada zauzima većinu prostora u vašoj maternici, jako je pokretna i stalno vježba, što vi sve jače osjećate kao udarce. Na ultrazvuku se može vidjeti kako zatvara i otvara očne kapke i ima obrve. Pokušava fokusirati pogled. Mišići i pluća se i dalje razvijaju, glava raste kako bi se stvorilo dovoljno mjesta za rast mozga. Mozak izgleda sve smežuranije te postaje sve brži i snažniji stvarajući vezu između živčanih stanica, a sada on kontrolira disanje i temperaturu tijela. Vašem djetetu u ovom periodu treba gotovo 250 miligrama kalcija dnevno koje ona pohranjuje u svoje kosti koje se sada stvrdnjavaju (povećajte unos kalcija u organizam, kao i ostalih elemenata kao što su vitamin C, željezno, folna kiselina i proteini). Masno tkivo se nastavlja nakupljati ispod kože, što se na ultrazvuku vidi kao „zaobljavanje obraščića“. Težina bebe je oko 1100 – 1150 g, a dužina oko 38 cm.

  SAVJET

  Događa li vam se da se iznenada probudite s grčevima u listovima? Grčevi u nogama su čest problem tijekom trudnoće, iako ne pate sve trudnice od njih. Ako vas uhvati grč, lagano rastegnite nogu, savijajući stopalo i povlačeći nožne prste unatrag. Može pomoći i istezanje tijekom dana i neposredno prije odlaska u krevet. Pazite da konzumirate hranu bogatu kalcijem (najbolji su mliječni proizvodi), ali i onu koja sadrži dosta kalija (npr. banane) te dodatno uzimajte magnezij 300 mg dnevno.
  U ovoj fazi trudnoće može se pojaviti sindrom nemirnih nogu (zove se još u stručnoj literaturi i Ekbomov sindrom i RLS sindrom). Ovaj sindrom čest je u trudnoći, a stručnjaci još ne mogu točno dokazati zašto se pojavljuje, najvećim krivcima se smatraju nedostatak željeza i oštećenje bubrežne funkcije. Ponekad se kod trudnica ovaj sindrom ublažava i u potpunosti uklanja dodatkom željeza u obliku tableta.

  30. TJEDAN

  Kapci se otvaraju i zatvaraju, rastu nokti na nogama. Dijete je okruženo plodnom vodom čija će se količina smanjivati kako će ono rasti i zauzimati sve više mjesta. Vid se još uvijek razvija, no svima je poznato da i nakon rođenja prvih dana dijete većinu vremena provodi zatvorenih očiju dok se ne privikne na veliku količinu svjetlosti. Kako se dijete deblja, tako i nabori na koži nestaju te su sada već gotovo neprimjetni, a beba ubrzano dobiva na težini. Kostur je još više očvrsnuo, a mozak, mišići i pluća nastavljaju dozrijevati. Sada je već možda i zauzela pravi položaj bebe u trbuhu – s prekriženim rukama i nogama. Povećava se veličina glave jer sve veći mozak oblikuje lubanju. Težina bebe je oko 1200 – 1350 g, a dužina 37- 39 cm.

  SAVJET

  Vrijeme je da počnete razmišljati o preferiranom načinu poroda. Ukoliko ste skloni potpuno prirodnim metodama, jedan od odličnih načina za pripremu za porod te olakšavanje porodnih bolova je hipnoza. Ako se želite posvetiti tome, vrijeme je da odete na tečaj samohipnoze na kojem možete naučiti kako se opustiti tijekom trudova, kako bez ikakvih lijekova možete natjerati svoje tijelo da ne osjeća bol te kako ‘isprogramirati’ porod da teče točno onako kako Vi to želite. LINK na ZDRAVA GLAVA
  Ako Vas privlači misao o potpuno prirodnom porodu bez ikakvih lijekova, razmislite i pripremite se za porod u vodi. LINK na porod u vodi

  31. TJEDAN

  Rast počinje polako usporavati, ali se mozak i dalje ubrzano razvija. Sazrijevanje živčanih stanica i njihovih završetaka je pri kraju i beba može osjećati dodir i bol. Dijete sada svakodnevno luči gotovo pola litre urina u plodnu vodu te istu tu vodu pije. Koliko god ružno zvučalo, dok god ono pije tu vodu i bubrezi ju izlučuju iz organizma, znači da je s djetetom sve u redu. U ovoj fazi razvoja pojavit će se boja očiju, no ona neće biti vidljiva još šest do devet mjeseci nakon porođaja jer pigmentacija oka treba biti izložena svjetlu kako bi se u cijelosti formirala. Jedini organ koji se još treba potpuno razviti su pluća. Najveći problem s prijevremeno rođenim bebama su nerazvijena pluća. Ako se početak prijevremenog poroda otkrije na vrijeme, bebi može pomoći kortikosteroid, lijek koji može ubrzati sazrijevanje pluća.

  Dužina bebe je oko 40 cm, a težina 1400 – 1500 g.

  SAVJET

  Sada već možete početi razmišljati što očekujete od poroda. Bilo bi dobro kada biste sa svojim ginekologom mogli razgovarati o svim stvarima koje vas plaše i zabrinjavaju. Naravno da svi od trudnoće i poroda očekujemo da budu savršeni, kratki , bezbolni , no na žalost to nije uvijek tako. Iz tog razloga dobro je pripremiti se i informirati o mogućim problemima na koje možete naići tijekom trudnoće i poroda. Predlažemo da dođete na naš trudnički tečaj koji je posebno osmišljen za buduće roditelje kako bi saznali sve što Vas zanima o porodu te dojenju i brizi za novorođenče. Poslušajte predavanja naših ginekologa, pedijatra, anesteziologa i primalja i pripremite se za najvažniji dan u Vašem životu. Svakako povedite i partnera kako bi vam bio najbolja podrška u tom prekrasnom trenutku!

  32. TJEDAN

  Svih pet osjetila je funkcionalno u ovom razdoblju, nokti na nogama su formirani, a kosa na glavi nastavlja rasti. Uskoro će se većina beba namjestiti tako da im je glava u vašoj zdjelici i na taj način počinje priprema za porod. Oni borbeni udarci koje ste osjećali sada će polako slabiti jer beba ima sve manje prostora za kretanje u maternici. Neke studije pokazuju kako u ovom stadiju trudnoće bebe već i sanjaju. I dalje vježba otvaranje i zatvaranje očiju, a spava 90 do 95 posto vremena. Ispod kože počinje se stvarati bijelo masno tkivo, što bebu čini svjetlijom – koža iz crvene prelazi u ružičastu.

  Dužina bebe je 40 – 42 cm, a težina 1600 – 1700 g. Blizanci u ovom razdoblju sporije napreduju nego bebe koje ne dijele maternicu.

  SAVJET

  U zadnjem tromjesečju ostvari se 2/3 ukupnog rasta fetusa. S obzirom da na porast najviše utječe dobra prokrvljenost maternice i posteljice, sad je bitno učiniti detaljan ultrazvučni pregled s procjenom tjelesne težine bebe i detaljnim doplerskim mjerenjima protoka kroz krvne žile fetusa i posteljice kako bi se procijenila funkcija posteljice.
  LINK na Abnormalni fetalni rast (usporeni i prekomjerni rast ploda)

  33. TJEDAN

  Nokti bebe mogu narasti i do jagodica prstiju. Nastavlja se ubrzani rast bebinog mozga, naborana koža je nestala, kostur se formira i samo kosti lubanje se još ne spajaju zajedno kako bi što lakše prošlo kroz porođajni kanal. Ove kosti se u potpunosti spajaju tek u ranoj odrasloj dobi kako bi mozak mogao nesmetano rasti. Upravo iz tog razloga kod novorođenčadi možemo primjetiti kako je tjeme veoma mekano. Smanjeni prostor u maternici onemogućuje bebi slobodno kretanje kao prije, pa će se i pokreti osjećati manje intenzivno, ali istom učestalošću. Bebina pluća su i dalje prilično nezrela, ali beba sve više vježba disanje. Sirasti premaz po koži bebe postaje sve deblji. Težina bebe je oko 1800 g, a dužina oko 43 cm.

  SAVJET

  Informirajte se više o svim načinima i mogućnostima poroda. Bez obzira gdje ste do sad kontrolirali trudnoću, ukoliko planirate roditi u našem rodilištu, vrijeme je da se naručite na prvi pregled kod nas oko 35og tjedna trudnoće kako bismo se upoznali i planirali porod.

  34. TJEDAN

  Razvija se imunitet kako bi se beba mogla boriti protiv blagih infekcija. Koža je mekanija i sjajnija nego ijedan tjedan dosada, živčani sustav i pluća se i dalje polako razvijaju. Kako se maternica i trbušne stijenke sve više protežu, sve više svjetla dolazi u maternicu pa dijete sve više otvara i zatvara oči. Osim toga, činjenica da do njega prodire sve više svjetla, pomaže djetetu da razlikuje dan od noći. Posteljica je sada teška oko 1/6 težine fetusa (bebe). Ako su u pitanju blizanci, vjerojatno će u trenutnom položaju ostati sve dok ne izađu – sada više nemaju mjesta za mnogo pomicanja. Kod polovine blizanačkih trudnoća, do poroda dođe između 34. – 37. tjedna gestacije. Ako se bojite prijevremenog poroda, gotovo da nemate više razloga za zabrinutost. Većina djece rođenih nakon 34. tjedna nema nikakvih teškoća pri rastu i razvoju. Težina bebe je oko 1800 g, a dužina oko 44 cm.

  SAVJET

  S obzirom na to da vam je do poroda ostalo još samo nekoliko tjedana, dobro je znati koji su znakovi poroda. Porod i trudovi različiti su za svaku ženu, ali najčešći simptomi su: oticanje plodove vode, redovni trudovi koji se pojavljuju u sve kraćim vremenskim razmacima, bol u leđima popraćena grčevima poput menstrualnih ili krvavi iscjedak  koji ukazuje na to da vam se vrat maternice počeo širiti. Ali pazite, pojava nekog od ovih simptoma ne znači nužno da su vam počeli trudovi. Znakovi poroda možda vam se počnu javljati danima ili čak tjednima prije samog poroda. Ukoliko imate bilo koji od ovih simptoma odmah nam se javite!

  35. TJEDAN

  Polako se smanjuje količina plodne vode, maternica se povremeno, iako još uvijek relativno rijetko, steže a beba ubrzano dobiva na težini. Do 35. tjedna trudnoće fizički razvoj djeteta je gotov i sljedećih nekoliko tjedana ono će se samo debljati. Pupčana vrpca je dugačka oko pola metra. Devedeset i devet posto djece rođene u ovom tjednu preživljava bez ikakvih poteškoća jer je središnji živčani sustav sazrio, probavni je sustav gotovo kompletiran, pluća su obično u cijelosti sazrela, a respiratorni problemi su manje vjerojatni ako se dijete preuranjeno rodi u ovom stadiju.

  Težina bebe je 2150 – 2300 g, a dužina oko 45 cm.

  SAVJET

  U najvećem broju slučajeva beba je zauzela konačni namještaj u maternici. 97% beba je u položaju glavicom prema dolje, te ako su sad tako smještene u maternici, najvjerojatnije se više neće okrenuti. Ako Vam je sad beba u položaju zatkom ili poprijeko, izrazito je malena šansa da će se okrenuti u položaj glavicom, ali to ovisi da li se radi o prvoj trudnoći, o veličini bebe i količini plodove vode. Pitajte liječnika koji je položaj Vaše bebe kako biste se informirali o mogućem načinu poroda. U položaju zatkom kod prvorotkinje savjetujemo porod carskim rezom, a kod poprečnog položaja je vaginalni porod apsolutno nemoguć te se uvijek radi carski rez.

  36. TJEDAN

  Četiri tjedna prije poroda beba je gotovo potpuno spremna za vanjski život, stoga, čak i ako krene porod, ne trebate se previše brinuti – premda je prije vremena, više nije zabrinjavajuće. U ovom razdoblju glavica bebe počinje se spuštati niz zdjelicu, pripremajući se za porod. Ovog tjedna, potkožnog masnog tkiva je sve više i na rukama i na nogama pa bebe dobivaju rupice na koljenima i na laktovima, a na vratu i zglobovima se stvaraju nabori. S tijela se gubi verniks – voštana tvar koja pokriva i štiti kožu tijekom devet mjeseci boravka u plodnoj vodi. U crijevima se nagomilava određena količina mekonija – prve bebine stolice, koja će se osloboditi ubrzo nakon rođenja. Ukoliko beba pati, dogodi se da ispusti sadržaj crijeva u plodnu vodu koja postane zelena.

  Težina bebe je 2300 – 2600 g, a dužina oko 47 cm.

  SAVJET

  Matične stanice iz pupkovine

  37. TJEDAN

  Svilenkaste dlačice – lanugo, koje su prekrivale tijelo vaše bebe, polako nestaju. Beba vježba pokrete disanja, pripremajući se za život izvan maternice. Pluća su sada već gotovo potpuno spremna za izlazak bebe i ako se sada rodi, bez ikakvih problema može samostalno disati i prilagoditi se životu izvan majčine utrobe. Mnoga djeca imaju jako puno kose pri rođenju koja ubrzo otpadne. Nemojte se začuditi ukoliko boja kose djeteta nije ni slična boji kose partnera ili vas. To je veoma česta pojava.

  Težina bebe je 2800 – 3000 g, a dužina oko 48 cm.

  SAVJET

  Sad već pregledi postaju češći te prije uobičajenog ginekološkog pregleda kako bismo utvrdili da li se vrat maternice počeo otvarati radimo i CTG zapis koji detektira frekvenciju fetalnog srca i aktivnost maternice da vidimo da li postoje kontrakcije tj. trudovi. U ovom tjednu se i radi bris rodnice na Beta hemolitički streptokok kako bi se utvrdilo da li prilikom poroda trebate dobiti zaštitni antibiotik kako bi se smanjila mogućnost prijenosa bakterije na novorođenče i time spriječila moguća infekcija.

  38. TJEDAN

  Beba je spremna za porod – ako se rodi u 38. tjednu ili nakon toga, smatra se da je rođena u terminu. Beba može čvrsto stisnuti šakice, što ćete uskoro i osjetiti kada svoje dijete prvi put primite za ruku. Svi organi su u potpunosti razvijeni. U crijevima se nalazi prva stolica, zelene boje (mekonij), koja potiče rad crijeva. Obujam bebine glave i trbuha su, otprilike, podjednaki. Beba u ovom razdoblju može dobiti i do 25 g dnevno.

  Težina bebe je 3000 – 3200 g, a dužina oko 49 cm.

  SAVJET

  Čestitamo! Ulaskom u ovaj tjedan formalno ste izbjegnuli prijevremeni porod i ako porod započne i ovih dana, Vaša beba neće biti prijevremeno rođena. Ukoliko ste zbog prijetnje od prijevremenog poroda morali mirovati, sad ponovno imate dozvolu za slobodno kretanje i obavljanje većine aktivnosti. Trudnicama koje imaju potpuno urednu trudnoću savjetujemo da se više kreću, idu u šetnje i budu aktivne kako bi polako pripremale tijelo za porod. Znamo da Vam je sad već teško dugo hodati, da se lako zapušete i vjerojatno Vas muči oticanje ruku i nogu, ali i umjerena aktivnost će biti korisna.

  39. TJEDAN

  Organi bebe rade kao što će raditi i kada se rodi. Posteljica polako stari, što se na ultrazvuku može vidjeti kao pojava klasifikacija unutar njene strukture. Muške bebe su najčešće nešto teže od ženskih. Lanugo dlačice koje pokrivaju tijelo sada su već gotovo u potpunosti otpale, kao i zaštitni sloj verniks, a ostala je samo gusta kosa. Neka djeca se rode sa još dosta lanugo dlačica na tijelu, najčešće po leđima i rukama no one veoma brzo nakon poroda otpadnu, pluća su zrela a proizvodnja surfaktanta, tvari koja omogućuje normalno disanje, sve je veća. U vrijeme porođaja vaše će dijete imati 300 kostiju, što je više od odraslih koji ih imaju 206. Neke se kosti, naime, spajaju kako dijete raste. Pupkovina je dugačka otprilike kao i dijete. Hormoni trudnoće mogu prouzročiti naticanje djetetovih genitalija, ali i grudi te čak stvoriti male količine mlijeka. Sve te nuspojave trebale bi nestati kada dijete više ne bude povezano s vašim krvotokom.Težina je 3000 – 3300 g, a dužina oko 50 cm.

  SAVJET

  Sad ste već postali nestrpljivi i jedva čekate taj trenutak da porod započne. Kako bismo potaknuli prirodne trudove savjetujemo da budete aktivni i polako pripremite zadnje sitnice za dolazak vaše bebe. U našem rodilištu Vas očekuje sve potrebno za vas i bebu kako bi vam olakšali prve dane nakon poroda (oprema za bebu, izdajalica, higijenski pribor, spavaćice, ogrtač, papuče..). Dovoljno je da ponesete osobnu toaletnu torbicu (krema za lice, četka za kosu, četkica za zube..), mobitel, fotografski aparat, CD s omiljenom glazbom koju možete slušati tijekom poroda te odjeću za vas i bebu za odlazak iz bolnice.

  40. TJEDAN

  Beba je spremna za izlaz i, u najvećem broju slučajeva, u položaju je koji joj najviše odgovara pri dolasku na vanjski svijet – prednjači glavicom, što znači kako će prvo izaći glavica, pa onda tijelo. Mnogo rjeđe prednjači stražnjica bebe i u tom slučaju potrebno je dogovoriti se s liječnikom o načinu poroda. Vrlo rijetko beba je u kosom, poprečnom položaju i tada, također, slijede dogovori oko načina završetka poroda. Uglavnom nema više verniksa – sirastog premaza, a 15% tijela čini masno tkivo. Moguće je da pri porodu dođe do preklapanja kostiju lubanje te će glava vašeg djeteta neposredno nakon poroda biti izraženo ovalna, no to je samo privremeno i u kratkom vremenu to će se promjeniti. Prilikom poroda posteljica će se oguliti sa stijenke maternice, a pupčana vrpca prestat će funkcionirati kada dijete prvi puta udahne – tada će doći i do promjene u strukturi njegova srca i arterija koje će mu voditi krv do pluća. Veličina i težina su prosječno oko 3500 g i 50 cm ali to varira od bebe do bebe i ovisi o mnogim čimbenicima. Svaka beba je jedinstvena i neponovljiva i nema potrebe govoriti o idealnim težinama i dužinama.

  SAVJET

  Većina trudnica rodi između 38 i 41 tjedna trudnoće, dok samo 5% trudnica rodi na točan termin poroda. Ukoliko se trudnoća nastavi 10ak dana nakon predviđenog termina poroda, preporučamo indukciju poroda, zbog dokazanih mogućih komplikacija produžene trudnoće. Pregledi sad postaju češći, uobičajeno svaka 2 dana kako bismo CTG zapisom i ultrazvučnim doplerskim pregledom nadzirali stanje djeteta i savjetovali Vam najbolji način i trenutak poroda.