Trudnoća i porod

Korisne informacije o trudnoći, prije, tijekom i nakon poroda

SAVJETI KAKO POBOLJŠATI FERTILIZACIJSKI POTENCIJAL U MUŠKARACA

 • Potrebno je svakodnevno unositi dovoljne količine esencijalnih aminokiselina,vitamina,minerala i ostalih elemenata u organizam; kvalitetena prehrana ključna za normalno funkcioniranje spermatogeneze. Nagle dijete znaju također bit loše,nagli hormonski disbalans također nije riješenje,treba postupno skidati višak kilograma:
 • Puno konzumirat svježeg voća i povrća, ali i integralnih žitarica i mahunarki, što je jako bitno za dovoljnu količinu vitamina i minerala za kvalitetu i broj spermija.
 • Koenzim Q10 poznati je muški pomagač. Odavno se zna da pomaže povećanju broja i pokretljivosti spermija.
 • Selen je dobar za povećanje pokretljivosti spermija. Približno 50% selena nalazi se u testisima i sjemenim kanalićima muškarca zbog čega se gube tijekom ejakulacija pa taj mineral trebaju redovito nadoknađivati.
 • Cink potiče proizvodnju spermija i pomaže održavanju volumena sperme, a neophodan je za normalno stvaranje testosterona. Nedostatak cinka povezuje se s pojavom abnormalnosti spermija i bolesti prostate te ga uvijek treba biti dovoljno u muškom organizmu.
 • Mangan, ako ga nema dovoljno, dovodi do neadekvatne sinteze muških spolnih hormona, degeneracije testisa, gubitka libida i neplodnosti.
 • Folna kiselina nužna je za stvaranje spermija, održavanje njihovog broja i pokretljivosti, a nedostatak dovodi do poremećaja u građi spermija.
 • Omega-3 masne kiseline koje pronalazimo u ribljem ulju i ulju sjemenki lana te omega-6 masne kiseline poboljšavaju fluidnost membrane spermija i mušku plodnost.
 • Vitamin C i vitamin E svojim antioksidativnim učinkom smanjuju u organizmu broj slobodnih radikala koji mogu oštetiti spermije. Osim toga podržavaju vitalnost spermija. Konzumirat i vitamin B12
  Ginseng povećava razinu testosterona te količinu i kvalitetu spermija.
  Acetil-L-karnitin znatno utječe na bolju pokretljivost spermijam (1g dnevno). Važan je za stabilizaciju membrane spermatozoida kao i važan energetski izvor spermatozoida.
 • L-karnitin (2g dnevno) je aminokiselina neophodna za normalno funkcioniranje stanica spermatozoida. On je sastojak sjemene plazme i samih spermatozoida, ima važnu ulogu u sazrijevanju spermija kao i utjecaj na njihovu pokretljivost.
 • L-arginin je aminokiselina neophodna za normalno funkcioniranje hipofize, koja stimulira sekreciju hormona rasta, pa ima veliku ulogu u sintezi bjelančevina . Potrebna za argininom je naročito velika kod muškaraca, pošto sjemena tekućina sadrzi do 80% ove aminokiseline, a njegov nedostatak može da dovede do neplodnosti. Arginin povećava broj i pokretljivost spermija, snižava kolesterol, pomaže u imunološkim rekacijama. Preporučena doza za liječenje neplodnosti je 4g dnevno a ima ga u sjemenkama suncokreta, kikirikiju, bademu, pistacio, luk vlasac, bob, sjemenke lubenice i bundeve, alga spirulina…
 • Uzimanje Aloe vera također bitno za jačanje imuniteta

Svi elementi gore navedeni nalaze se i u obliku prirodnih pripravaka (tableta) koji pomažu u rješavanju neplodnosti,a neki od njih su:

PROFERTIL, TRIBESTAN, ASTAKSANTIN (BIOASTIN) – utječu na pokretljivost i koncentraciju spermija
BETA GLUKAN, OMEGA-3-MASNE KISELINE – antioksidativna svojstva (štite plazma membranu spermija)

 • Izbjegavat alkohol, cigarete te bilo kakva druga opojna sredstva (droge), kao i steroide, koji također utječu na reproduktivni sustav smanjujući plodni potencijal
 • Izbjegavat konzumiranje više od dva kofeinska napitka dnevno (kava, čaj)
  Nagle promjene tjelesne temperature (bilo iznad ili ispod temperature tijela) također mogu imati loše posljedice na kvalitetu ejakulata (izbjegavat česte odlaske u saune). Visoka temperatura ubija spermije.
  Izbjegavat duugotrajne vožnje biciklom (nagnječenje testisa na sic bicikla tzv.bananu)
 • Ključno je ugodno i kvalitetno donje rublje i pravilna higijena spolnog sustava
 • Izbjegavati sredine sa povećanom koncentracijom zračenja i otrova (izbjegavati držanje lap-topa u krilu, zračenje uz zagrijavanje).
  Stres?? Definitivno ga izbjeći ako je to uopće danas moguće

SPERMIOGRAM

Spermiogram ili analiza sjemene tekućine muškarca rutinska je pretraga u ispitivanju plodnosti muškog partnera. Budući da je postupak bezbolan i jednostavan, a rezultati su brzo dostupni, danas on predstavlja rutinsku pretragu u procjeni plodnosti muškog partnera. Kako bi rezultat analize sjemene tekućine bio što vjerodostojniji, nužno je pridržavati se nekoliko osnovnih pravila prilikom uzimanja uzorka ejakulata. Jedna od ključnih stvari prije davanja uzorka jest apstinencija od ejakulacije koja mora iznositi minimalno 2, a maksimalno 7 dana (u optimalnom slučaju taj period iznosi 3-4 dana). Naime, nakon apstinencije kraće od 2 dana u uzorku se može pronaći manji broj spermija, dok se nakon 7 dana smanjuje njihova pokretljivost.

Također je bitno uzeti kompletan ejakulat, budući da prvi mlaz sadrži najveću koncentraciju spermatozoida. Uzorak se preporuča uzeti u laboratoriju, ejakulacijom u sterilnu čašicu, a može se donijeti i od kuće ako nije moguće dati u laboratoriju, u tom slučaju valja paziti da to bude unutar jednog sata od ejakulacije, a trebalo bi voditi računa i na održavanje tjelesne temperature uzorka.

Analizom ejakuklata (spermiogram) utvrđuje se plodni potencijal muškaraca analizirajući: boju ejakulata, vrijeme likvefakcije, viskoznost, volumen, pH, koncentraciju, pokretljivost, aglutinacioju i agregaciju spermija, morfologiju, vitalnost, broj WBC …. Ovisno o rezultatu analize i dijagnozi moguće je i napraviti dodatne pretrage kako bi se ustvrdio mogući uzrok lošeg nalaza (mikrobiološka obrada, test na spermalna antitijela, genetska obrada – kariogram i mikrodelecija Y kromosoma)

PAŽNJA!!

Analizom samo jednog spermiograma ne može se dati konačni zaključak o plodnom potencijalu. Dva do tri spermiograma treba napraviti da bi se dao konačni zaključak o stvarnoj vrijednosti nalaza. Spermatogeneza traje oko 72 dana, te je spermiograme preporučljivo napraviti ne unutar 2 mjeseca od prošlog nalaza, naravno ako u međuvremenu nije došlo do neke bolesti, povišene temperature, alergijskih reakcija itd.