Ultrazvučna dijagnostika

Rodilište&Poliklinika Podobnik pacijentima nudi preglede najsuvremenijim 4D ultrazvučnim aparatima te je opremljena GE Voluson E8 ultrazvučnim aparatima s trenutačno najnaprednijom tehnologijom u svijetu. 4D razlikuje se od 3D prikaza utoliko jer omogućuje prikaz slike u stvarnom vremenu te samim time i bolji uvid u dinamiku i stanje ploda.

Rodilište&Poliklinika Podobnik pacijentima nudi preglede najsuvremenijim 4D ultrazvučnim aparatima te je opremljena GE Voluson E8 ultrazvučnim aparatima s trenutačno najnaprednijom tehnologijom u svijetu.

Liječnici Rodilišta&Poliklinike Podobnik imaju višegodišnje iskustvo u ultrazvučnoj dijagnostici. Uz završeni specijalizirani tečaj 4D ultrazvučne dijagnostike u Beču, iskustvo su stjecali kroz dugogodišnji klinički rad te i sami održavaju tečajeve iz ultrazvuka, koje pohađa mnoštvo liječnika iz Hrvatske i okolnih zemalja. Najveća prednost 4D ultrazvuka bolji je i detaljniji prikaz fetusa te kvalitetnija ginekološka dijagnostika.

4D ultrazvučni prikaz najviše se koristi u trudnoći te osim jasnog prikaza izgleda ploda pruža najdetaljniji uvid u morfologiju i anatomiju fetusa. 4D razlikuje se od 3D prikaza utoliko jer omogućuje prikaz slike u stvarnom vremenu te samim time i bolji uvid u dinamiku i stanje ploda. Ultrazvučnom pregledu može prisustvovati i otac, a budući roditelji dobivaju fotografiju i DVD snimke svog djeteta.

Vrijednost 4D prikaza bitno nadilazi lijepe slike vanjskog izgleda bebe, njegove glave i lica. On liječnicima omogućuje detaljni prikaz koštanog sustava, mozga (TUI), srca (STIC), unutanjih organa i krvožilnog sustava (Power doppler), čime je neprocjenjiv alat u ranom otkrivanju fetalnih malformacija. Sve slike spremaju se u memoriju uređaja te se naknadno mogu kompjuterski obrađivati i poslužiti za detaljniju analizu i mjerenja, s ciljem što točnije dijagnostike.

Ovaj uređaj omogućuje vrlo rano, već u prvom tromjesečju trudnoće, detaljnu procjenu anatomije ploda, a naknadno, tijekom cijele trudnoće, pruža izvanredan uvid u finu morfologiju i ponašanje ploda.

U određenim slučajevima, zbog manje količine plodove vode, položaja ploda ili debljine trbušne stijenke, 4D pregled može biti otežan te postoji mogućnost ponavljanja pregleda.

3D/4D ultrazvuk upotrebljava se i za iznimno kvalitetnu dijagnostiku svih ginekoloških stanja kao što su anomalije reprodukcijskog sustava, dobroćudni i zloćudni tumori maternice, ciste i tumori jajnika, polipi endometrija, izvanmaternična trudnoća, itd. Primjena 3D power dopplera u ginekologiji omogućuje trodimenzionalni prikaz krvnih žila, ne samo organa ženskog reprodukcijskog sustava, već i ginekoloških tumora te predstavlja novu i izvanrednu mogućnost u ranom razlikovanju tumorskih tvorbi.

Upotreba 3D/4D ultrazvuka odobrena je i od najstrože komisije za lijekove i postupke u medicini (američke uprave za hranu i lijekova – FDA) te nema dokazanih pokazatelja štetnosti njegove primjene.